Energiastand a Szent Mihály Napon

Nyomtatóbarát változat
Időpont: 
2019. szeptember 28. - 07:00 - - 18:00
Helyszín: 
Veszprém, Vár u.
Energiastand a Szent Mihály Napon

A Szent Mihály Nap-i rendezvények keretében szombaton a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület Energiastandot állít fel a veszprémi várban annak érdekében, hogy az érdeklődők az  energiahatékony rendszerek aktuális eszközeivel, lehetőségeivel találkozva felmérhessék jelen pillanatban mutatott környezeti tudatosságukat, lehetőségeiket a témában, valamint a megújuló energiák gyermekek számára való kézzel foghatósága a jelenlegi lehetőségek tárházát érzékelteti családok számára.

A cselekvésre ösztönző energiastand mind a felnőttek, mind a gyermekek számára játékokkal várja az érdeklődőket. A játékok lényege minden esetben az energiatakarékosságra, megújuló energiaforrásokra való figyelemfelkeltés

„Az akcióval az utca emberét kívánjuk megszólítani, akik talán nem túl elkötelezettek még az energiatakarékosság terén, de megfogja őket a standon kínált lehetőségek, eszközök látványa, így megáll “egy pillanatra”. Aki megáll, az nyitott az információra, így játékos formában, de eljuttathatjuk neki az energiatakarékossághoz kapcsolódó üzeneteinket (miért fontos takarékoskodni az energiával, mit tehet ő maga és hogyan). A játékos, önfeledt közeg a nyitottságot segíti, így könnyebben alakulnak ki a párbeszédek, könnyebben teszik fel az érdeklődők kérdéseiket, meg tud nyílni az információáramlás.” – nyilatkozta Dr Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke.

Az energiastandnál a felnőttek választhatnak, hogy mit szeretnének csinálni: Kiszámolják ökológiai lábnyomukat, Totó-t töltenek-e ki, vagy a Klímakorong segítségével meghatározzák, mennyi energiát használnak, és ehhez kapcsolódóan mennyi a CO2 kibocsátásuk. A feladatok mindegyike elgondolkodtató, és egyben az alternatív utat is mutatja a csökkentési lehetőségek irányába. Minden érdeklődő energiatakarékosságot segítő kiadványok közül választhat. Ezáltal otthonába is bekerül az energiatakarékosság gondolata.

Az Energiastandon az aktivitást segítő elemek mellett olyan bemutatóelemek is elhelyezésre kerülnek, melyek az otthonok energiatakarékosságában szerepet tudnak játszani: fogyasztásmérő, hőkamera, hőtükör fólia, nyílászárók utólagos szigeteléséhez szigetelőgép, hűtőhőmérő, zuhanystop, napelemes rádió, stb. Ezek az érdeklődők számára kézbe foghatóak, a hozzájuk tartozó információk biztosítottak a tanácsadó személyében.