Irány a Cserehát a Kéken!

Nyomtatóbarát változat
Időpont: 
2017. november 10. - 16:00 - 2017. november 12. - 21:00
Helyszín: 
Boldogkőváralja – Hernádcéce – Fancsal – Baktakék – Abaújszolnok – Nyésta - Felsővadász,
Irány a Cserehát a Kéken!

A Zempléni-hegységből a Cserehátba vezető kéktúránk könnyű tereppel, mégis impozáns látnivalókkal gazdagít bennünket, köztük a Boldogkő vára, a gibárti vizierőmű, a felsővadászi Rákóczi-kastély vagy az „élő” skanzenre emlékeztető Szanticska település csodái.

Az utazás részletes programja:

1. nap

Találkozó

Délután 4 órakor indulunk Veszprémből, az OMV benzinkút (Budapest u.) parkolójából. Irány Fancsal, ahol a szállásainkat elfoglaljuk! Utunkat csak a szombati nap kezdjük meg.

.

2.nap

Boldogkőváralja – Hernádcéce – Fancsal 16,6 km, benne 189m ↑ és 708 m 

Ez a nap számtalan remek látványossággal szolgál. Boldogkői vár, mely hatalmas andezittufa tömbön áll. Környezetét a szél és a víz lepusztította. A gyönyörű vár mellett érdemes megtekinteni Boldokőváralja településen még a Péchy-Zichy kastélyt, a tájházat és a g.k. templomot rokokó berendezésével, ikonosztázával. Ezek megtekintésével kezdjük napunkat, a várból gyönyörű panorámában lehet részünk, és rátekinthetünk utunk további szakaszára, mely átvezet a Zempléni-hegységből a Cserehátba.

Leereszkedve a Zempléni-hegységből keresztezzük a Kassa-Hegyalja Helyi érdekű vasút síneit, majd Hernádcéce település felé haladunk. Innen hamarosan a két hegység határát jelentő Hernádhoz érkezünk Gibárt településnél, mely egy, a Hernád vizének energiáját hasznosító kis vízierőműről híres. Emellett érdemes megtekintenünk a Szepessy kastélyt és a Szent-Imrey kúriát is a településen. Innen utunk sík terepen halad Encs, Forró és Abaújdevecseren keresztül Fancsalra. Encsen a Keceli Károly-kegytemplom, Abaújdevecseren a Csoma-kúria érdemes megtekintésre, illetve néha hátrafordulva a Zemplén hegyeinek látványa nyújt felejthetetlen élményt.

3. nap

Fancsal – Baktakék – Abaújszolnok – Nyésta - Felsővadász - (Szanticska)14,2 km; benne 363 m ↑ és 399 m 

A fancsali szőlőhegy tájba illő, szerény pincesorai között indulunk útnak. A nap szőlőhegyeken, szántókon, fenyvesen, bozótosokon átvezető kék jelzést a szaporán egymást követő települések szabdalják. Felsővadászra érve a Rákóczi-kastély épülete ad színt túránknak, illetve ide megérkezve autókkal megtekintjük a kis kitérőt igénylő Szanticska „élő” skanzenként emlegetett települését, mely igazán sok és érdekes látnivalót tartogat számunkra haranglábával, szabadtéri látványtárával, kis zsákfalu jellegével, domboldalaival.

Az utazás fontos adatai:

Részvételi költség:

Felnőtteknek: 19.500 Ft

Gyerekeknek 14 év alatt: 14.500 Ft

 

A részvételi költség tartalmazza:

- 2 éjszaka szállást Fancsalon

- reggelit a szálláson

- Kéktúra túrafüzetet

- az utazást Veszprémből indulva és érkezve

 

A részvételi díj nem tartalmazza:

- a további étkezést

- belépődíjakat