Kőszegtől az Ablánci malomcsárdáig a Kéken

Nyomtatóbarát változat
Időpont: 
2017. február 24. - 17:00 - 2017. február 26. - 19:00
Helyszín: 
Kőszegtől az Ablánci malomcsárdáig a Kéken

TÁJAK – TALÁLKOZÁSOK – HAGYOMÁNYOK

Keresztül Magyarországon másfélmillió lépésben -

Ismerjük meg az Országos Kéktúra új arcát!

Fedezzük fel Magyarország meseszép természeti kincseit, településeink életét, lakóinak szokásait, mondáit!

Gyűjtsük be a hazánk nyújtotta élményeket, éljük meg az egyes vidékek hangulatát, találjuk meg azokat az értékeket, melyek összekötnek, erősítenek és egyben megnyugtatnak!

Útra fel! Irány a magyar vidék, a magyar táj!

Járjuk be együtt, nyitott szívvel, odafigyeléssel!

Kőszeg – Tömörd – Ablánci malomcsárda
2017. február 24-26.

Az utazás részletes programja:

  1. nap

Találkozás:

Délután 5 órakor találkozunk Veszprémben az OMV benzinkút parkolójában. Elfoglaljuk a helyeinket a kisbuszban illetve autókban, és körülbelül 2 órai utazást követően az esti órákban érkezünk Kőszegre. A kötetlen beszélgetéssel, városnézéssel hangolódunk rá a Kőszegi-hegység és a város sajátos világára.

2. nap

Kőszeg – Tömörd, 15,5 km 104 m fel, 168 m le

Kőszeg méltán kapott Hild-díjat műemlékeinek elismeréseként. Az ékszerdoboz város ugyanis lépten-nyomon valami apró, de annál ékesebb látnivalóval lepi meg az arra járókat.  Kőszeg az a város, ahol a híres-neves épületek mellett - Jurisics-vár, a Hősök kapuja, Jézus Szíve plébániatemplom – a belváros minden szeglete valamely kis csodával vár. A színes, emberléptékű épületek között haladva a macskaköves utakon szinte minden pillanatban valami meglepetés látvány tárul elénk. Így indulunk utunkra Tömörd felé. Utunk több szakasza a Mária-úttal együtt halad megközelítve az osztrák határvonalat. Hamarosan egy leágazónál rövid kitérővel eljuthatunk az Őz-kútig, esetleg a Mária úton pár száz métert még megtéve a Belovich-kápolna tárul elénk. Utunk különösebb emelkedő vagy ereszkedő nélkül vezet tovább. Az erdei kék a maga egyszerűségével teret ad arra, hogy gondolatainkat is kicsit átfókuszáljuk a jelzés kereséséről beszélgetéseinkre, közös játékokra. Tömörd közeledtével elérjük az Ablánc-patakot, melynek völgyében kohók maradványaira lelhetünk. Az Ilonavár (Árpád kori földvár) sáncainak otthont adó hegyorr mellett elhaladva találhatjuk meg a Szent Ilona szobrot.  Tömörd településre érve az egykori Chernel család birtokába lévő udvarházat és kastélyt is megtekinthetjük.

 3. nap

Tömörd – Kincsédpuszta – Ablánci malomcsárda 9,2 km, 65 m fel és 92 m le

Tömördöt elhagyva utunk egyszerűen járható különösebb emelkedő vagy ereszkedő nélkül, tölgyesek, fenyvesek között vezet egészen a múltidéző majorsági épületekig Kincsédpusztán. A vadgesztenyesort elhagyva nyugatra jól láthatóvá válnak a Kőszegi-hegység vonulatai. Egy rövid kitérővel a Mária úton megtekintjük a Csepregen található Boldogasszony horgásztó festői környezetét. Visszatérve a Kékre, megnyílik a táj előttünk, melyet néhol fenyvesek tarkítanak. Átkelve a Tilos-erdő szép tölgyesén, fenyvesek és tölgyesek dagonyával vegyesen váltakoznak. így jutunk el a hajdani malomárok mentén az Abláncmajorba, melynek korábban ismert és működtetett étterme, szálláshelye, a malomcsárda és kertjének bejárati kapuja tárul elénk. Ezen bélyegzőhely mellett található 3 kőrisfát a molnárlegény 1900-ban ültette Erzsébet királyné tiszteletére.  

 

Részvételi költség:

19.500 Ft

 

A részvételi költség tartalmazza:

- 2 éjszaka szállást panzióban Kőszegen

- reggelit a szállásokon

- Kéktúra túrafüzetet

- túravezetést

- esténkénti közösségi programokat

- az utazást Veszprémből indulva és ide érkezve

 

A részvételi díj nem tartalmazza:

- a további étkezést

- belépődíjakat

 

Az utazás fontos adatai:

Létszán: 5-9 fő

Ajánlott korhatár: 10-60 év

Hiányzás a munkahelyről: 0 nap

jelentkezni a timi [at] csalan [dot] hu e-mail címen lehet 2017. február 17-ig