Adóigazságosság, mely a környezetre is hat

Nyomtatóbarát változat
.
Adóigazságosság, mely a környezetre is hat
.

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület a Magyar Természetvédők Szövetségének tagszervezeteként szervezte meg Veszprémben az EKMK Dózsavárosi Könyvtárában  ADÓIGAZSÁGOSSÁG című kiállítását. A szervezők több, mint 20 éve küzdenek a környezet és természet védelméért. A téma mégis első ránézésre meghökkentő. Hogy kapcsolódik össze a környezetvédelem és az adóigazságosság?

„Rá kellett jönnünk, hogy bolygónk pusztulása, a fajok kihalása, a zöldterületek eltűnése, a változó időjárás nem független a világban zajló egyéb folyamatoktól. A pénzrendszer, a gazdasági érdekek elsőbbsége minden más szempontot, értéket háttérbe szorít. A gazdaság növekedésétől, a még több pénztől várjuk a környezeti és szociális problémák megoldását. Pedig éppen fordított a helyzet: az anyagi javak előtérbe helyezése jelenti a probléma alapját. A természetet kizsákmányoljuk, hogy kiszolgáljuk a gazdaság igényeit. A pénzügyi rendszert is úgy alakítjuk, hogy kiszolgálja a vagyonosok további gazdagodását.” – nyilatkozta Dr Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke. Majd hozzátette:

„A vagyonosok további gazdagodásának egyik eszköze a globális adócsalás - vagy ahogy a vállalatok szívesen nevezik adóoptimalizálás -, melynek jogszerű és jogszerűtlen formáival sokszor jóval nagyobb összegeket spórolnak meg a nemzetek feletti vállalatok, mint amennyi adót befizetnek. A kiállítás ennek jár utána.”

Az Adóigazságosság kiállítás megtekinthető 2017. október 29-ig Veszprémben az EKMEK Dózsavárosi Könyvtárában.