Az egészség vására zöld övezetbe kerekítve

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
Az egészség vására zöld övezetbe kerekítve
Fotós: 
Csalán fotó
.

Töksacc, bionózi, diótörő- és kukoricamorzsoló verseny, játék, móka, kacakás, eszem, iszom, dínom-dánom, nótaszó és tánclépés, zöldség, méz és sajthegyek, tönkölybúza, lekvár, faműves és szörpös, csipkevereő, levendulaillat, szappanmámor... Egyszóval: Ökovásár volt! :)

Fergeteges vásári hangulatban találta magát minden vásározó, aki a mai nap folyamán ellátogatott a Színházkert gesztenyefákkal szegélyezett övezetébe, ahova idén a XII. Ökovásár költözött. Igazi nyárvégi, családi, kulturális-öko-gasztro programot kínáltunk, ahol a család apraja-nagyja, egyszóval mindenki megtalálhatta a magának való programot. A közel hatvan kiállító nyújtotta választékban ismét volt minden, mi szem, szájnak ingere, s míg a karikákba varázsolt sátrakat jártuk, pihenésképp töksaccal, bionózival, kukoricamorzsolással és diótöréssel üthettük el az időt.

 

Amíg a háziasszonyok megtöltötték kosarukat a helyi- és bio termelők kínálta portékákból, addig a gyerekek furfangos feladatokkal, régi idők játékaival mulatták az időt. Persze a családfőknek is jutott feladat, ők mindeközben bort, kolbászt, sonkát és sajtot kóstolhattak a szélesre tárt kínálatból.

 

„Örömmel nyugtáztuk, hogy a megváltozott időpont és helyszín ellenére a vásárba ellátogatók száma, mit sem csökkent. Bíztunk benne, hogy a nyár utolsó hétvégéjén számíthatunk azokra is, aki már az iskolakezdésre készülvén hazatértek a nyaralásból és egy velünk eltöltött délutánnal koronázzák meg a nyár utolsó napjait, valamint úgy gondoltuk, azok is velünk tartanak majd, akik a nyaralási szezon végét kihasználva, most kirándulnak a környékben.” – mondta el Szalay Tímea elnök.

 

„A lábunk délelőtt és a délután folyamán is együtt járta a csárdást a színpadra lépő néptáncosokkal és élvezettel hallgathattuk ifjú mesemondónk Narancsik Jancsi és a fő műsoridőben bennünket mosolyra fakasztó, vagy éppen gondolkodóba ejtő Kóka Rozi által oly ízesen előadott népmeséket. Természetesen a hagyományos tombolahúzás sem maradt el, ahol – ahogy az lenni szokott – a vásárban kiállító gazdák és kézművesek által felajánlott portékákat sorsoltuk ki.” – tette hozzá Ring Júlia, a Csalán sajtósa.

 

„Mindemellett fontosnak tartottuk, hogy szakmai előadásokkal támasszuk alá mindazt, amit az Ökovásár képvisel. Szakemberektől és gazdáktól hallhattuk, miért érdemes fenntartható kiskertben gondolkodni, vagy például tartósítószer-mentes lekvárokat, befőtteket készíteni télire. Megtudhattuk azt is, hogyan lehet kertjeinkben bőséges termést varázsolni, illetve az abból fakadó javakat betakarítva, hogy tudjuk egészségesen kamrába varázsolni a leszüretelt termést, legyen az zöldség vagy gyümölcs.” – tette hozzá Szalay Tímea

 

A Csalán Egyesület itt nem áll meg, bízunk benne, hogy az adventi időszakra megálmodott vásárunk is megvalósulhat. Jövőre pedig három jeles ünnep kapcsán szeretnénk újabb forgatagot teremteni a belvárosban.

Galéria hamarosan!

 

A projekt az MNVH Elnökségének értékelése alapján a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító hatósága jóváhagyásával valósul meg.