Bérbeadandó lakásokra is kötelező

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
Bérbeadandó lakásokra is kötelező
.

Aki nemrégiben építkezett, már találkozott vele, jövőre pedig az eladásra, bérbeadásra szánt ingatlanokra is kötelezően meg kellett szereznünk az ingatlan „zöldkártyájának” is nevezett energiatanúsítványt.

Az új építésű lakásokra 2009. január elsejétől, az eladni vagy bérbeadni szándékozottakra 2012. januárjától teszi kötelezővé a 176/2008. sz. kormányrendelet az energiatanúsítvány elkészíttetését. A tanúsítvány fizikai formáját tekintve egy arra jogosult független szakértő által készített műszaki dokumentum, amely meghatározza, hogy az adott épület milyen energiakategóriába esik.

 

A növekvő energiaárak és a nem megújuló energiaforrások fogyásának tükrében sem mindegy, hogy lakásunk, házunk mennyire energiafaló, vagy éppen energiatakarékos, ez a felmérés ennek kiderítésében is segít.

 

Honnan tudja a felmérő, hogy milyen kategóriás a házam? – teszik fel a kérdést az ingatlantulajdonosok. Fontos tudnunk, hogy a tanúsítvány nem a mért fogyasztás alapján dolgozik, hanem az épület műszaki paramétereit vizsgálja (épület kora, szigetelés megléte és minősége, fűtési és elektromos rendszerének jellemzői) és azt mutatja meg, hogy mekkora az épület várható energiafogyasztása, azaz elvi energiaigénye. Ez alapján – a boltban kapaható műszaki berendezésekhez hasonlóan – energetikai osztályokba sorolhatók az ingatlanok a háztartási gépek energiacímkéjéhez hasonlóan.

 

A skálán a „C” kategória az ún. követelményérték, azaz új építésű ingatlanok minimál követelménye. Az „A+” kategória a legkedvezőbb, az elvi energiaigény ebben az esetben közelítőleg a fele a „C” kategóriájúnál. Az osztályozás egészen „I”-ig tart, amely azt jelenti, hogy a követelményértékhez viszonyított várható energiafogyasztás 340%-nál is nagyobb, az energiafogyasztás itt egyértelműen nagyon pazarló.

 

A felmérés fontos része az, amikor a felmérést végző szakember tanácsokat ad, hogy milyen intézkedésekkel csökkenthetjük a leghatékonyabban az ingatlanunk energiaétvágyát. Időnként csak egy kis odafigyelés kell, például rendszeresen figyeljük a fogyasztást, és már ez a tény önmagában megtakarításra ösztönöz, vagy beszerezhetünk egy programozható termosztátot, amely kisebb hőmérsékletet tart napközben, amíg távol vagyunk, de lehet, hogy egy komplex energetikai felújítás a megoldás. A tanúsító szakember tanácsot tud adni, hogy milyen sorrendet érdemes tartani az egyes lehetőségek között, és számításokat végez a beruházás megtérülésére is.

 

A tanúsításra jogosult szakértők névjegyzéke a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara honlapján megtalálható. A számításaik alapja új ingatlan esetén a kivitelezési tervdokumentáció, régebbi ingatlanok esetében a helyszíni szemle tapasztalatai. A tanúsításnak ára van , 11000 – 25000 Ft közötti összegről van szó, amit a tulajdonosnak kell megfizetnie.

 

Aki energetikai felújításon gondolkodik, jó, ha e beruházás megkezdése előtt utána néz az aktuális pályázatoknak, mert időnként 30-60%-os támogatást is nyerhetünk állami forrásból. Az energiatanúsítvány ezeknek a pályázatoknak is egyik alapdokumentuma.

 

Aki bővebb információkat szeretne kapni, kérdései vannak, forduljon a Csalán Egyesülethez (Veszprém, Rákóczi F. u. 3. ), ahol a KEOP támogatásnak köszönhetően a tanácsadáson túl praktikus kiadványokkal, bemutatóelemekkel is segítik az energiatudatosság erősödését.

 

Miről árulkodnak a betűjelek?

Energiahatékonysági osztály Az épület energiafogyasztása a követelményértékhez viszonyítva

Megnevezés

A+  <55 Fokozottan energiatakarékos
A 56-75 Energiatakarékos
B 76-95 Követelménynél jobb
C 96-100 Követelménynek megfelelő
D 101-120 Követelményt megközelítő
E 121-150 Átlagosnál jobb
F 151-190 Átlagos
G 191-250 Átlagost megközelítő
H 251-340 Gyenge
I 341< Rossz