BögRETÚR indul Veszprémben

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
BögRETÚR indul Veszprémben
.

Az egyszer használatos - eldobható - poharak ellen indít hadjáratot a Túrajó séták szervezője a Csalán Egyesülettel együttműködve. A takarítási világnaphoz kapcsolódóan rajtol Veszprémben a Bögretúr program, mely célja az eldobható kávéspoharak kiváltása újrahasználható kerámia bögrékkel. A kezdeményezéshez csatlakozott éttermekben, kávézókban és szórakozóhelyeken immár kerámiabögrében lehet kérni az elvitelre szánt frissítő italokat. Az ötlet ráadásul megszabadít minket az otthonainkban porosodó, rég nem használt vicces, mókás bögréinktől, melyek az érintett vendéglátóhelyek kosaraiban elhelyezhetőek.

„A Bögretúr programnak köszönhetően akár én is leporolhatom az alig használt bögréimet, hogy azok egy jobb cél érdekében hasznosuljanak, közösségi használatra kerüljenek. Adott étterembe kerülve ugyanis a bögre minden egyes használata során egy-egy eldobható papírpohár előállításával járó papír- és energiaigényt és a velük járó környezetterhelést megspórolhatjuk, nem is beszélve az eldobható papírpoharak okozta hulladékról. Így lesz lehetőségünk környezettudatosan választani, ha a Bögretúr bögréiben kérjük italainkat akár elvitelre is a jól bevált papírpoharak helyett.”- nyilatkozta Raffai Csilla, a Túrajó séták szervezője, a program ötletgazdája.

„Márpedig a papírnak nagy az ökológiai lábnyoma – előállításához rengeteg vízre és energiára van szükség. Emellett egyetlen tonna papír előállításához 2-3,5 tonna (kb 10 darab) fát kell kivágnunk. Eldobható papírpohár formájában mindössze 10 perc használatért. És az értékes fából, vízből, energiából máris komoly gondot okozó hulladék lesz. Nagy- Britanniában naponta 8 millió papírpohár kerül a szemétbe naponta, melyből minden 400-dik kerül újrahasznosításra.” - nyilatkozta Dr Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke.

Háttérinformációk

ÖTLETGAZDA: Túrajó séták szervezője, Veszprém

Kapcsolattartó: Raffai Csilla, turisztikai tanácsadó, idegenvezető
Honlap: turajo.hu

SZAKMAI TÁMOGATÓ
: Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület, Veszprém
Kapcsolattartó: Dr. Szalay Tímea, egyesületi elnök
Holnap: www.csalan.hu

CÉL:
Az egyszer használatos, elvitelre kérhető papír és műanyag sétálópoharak használatának visszaszorítása, kiváltása újrahasználható kerámia bögrékkel.

INDULÓ BÖGRÉK: Használaton kívüli, felesleges, megunt bögréje mindenkinek van, így a programhoz szükséges bögréket a Túrajó és a résztvevő vendéglátóhelyek közösségi felhívással gyűjtik össze. Bárki (magánszemély, vállalkozás vagy vállalat), bármilyen mintájú, formájú bögrét vagy bögréket ingyenesen leadhat a résztvevő vendéglátóhelyek bármelyikén.

BÖGRÉK FOLYAMATOS GYŰJTÉSE: A bögrék leadása folyamatos az adott vendéglátóhely nyitva tartási ideje alatt. Ha egy vendéglátóhelyen fogytán van az elvihető bögremennyiség, bögregyűjtő felhívást tesz közzé.

A Túrajó vállalja, hogy a program működését nyomon követi, szükség esetén bögregyűjtő kampányokat szervez.

BÖGRÉK LEADÁSA: A Bögretúr keretében a kávét, teát és egyéb forró italt elvitelre kérő vendégeket arra buzdítjuk, hogy a hagyományos sétálópohár helyett ezentúl a környezettudatos Bögretúr megoldást válasszák, azaz italukat elvihető bögrébe kérjék. A bögre használat után leadható a vendéglátóhelyen, vagy hazavihető, illetve később is visszavihető bármelyik résztvevő vendéglátóhelyre.

RÉSZTVEVŐ VENDÉGLÁTÓHELYEK: az alább felsorolt vendéglátóhelyek arra vállalkoznak, hogy részt vesznek a Bögretúr elindításában, a bögrék összegyűjtésében, majd a kínálatukban szereplő, elvitelre kért italokat kérésre bögrében szolgálják fel:

Fricska Étteremlakás – Veszprém, Miklós u. 10.

Szaléziánum Tea és Kávéház – Veszprém, Vár u. 31.

Nasska a rétesező – Veszprém, Kereszt u. 9.

Balaton Bár – Örvényes, Új u. 6.

Incognito Café – Veszprém, Kossuth u. 5.

Marica Kávéház és Étterem – Veszprém, Kossuth u. 5.

Sörpince – Veszprém, Kossuth Lajos u. 5.

Grand Canyon – Veszprém, Kossuth Lajos u. 6.

The Blue Pig – Veszprém, Fortuna udvar