Éghajlatbarát hétköznapjaink

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
Éghajlatbarát hétköznapjaink
.

Kutatások bizonyítják, hogy jelenlegi életvitelünkben a közlekedés, a szállítás, valamint a fűtés okozza a legnagyobb széndioxid kibocsátást. Már nagyon kevéssel, minimális odafigyeléssel igen sokat tehetünk azért, hogy ezen változtassunk. „Sok kicsi sokra megy” – mondja a közmondás.

Ne szégyelljük tehát környezettudatosságunkat: szigeteljük le a még jó állapotban lévő ablakainkat, járjunk karkosárral piacra, s ha tehetjük, menjünk kerékpárral vagy gyalogosan munkába, aki „bejárós”, szervezzen „telekocsit”, szálljon buszra – javasolják a Csalán Egyesület környezeti tanácsadói.

 

A klímaváltozás jelenlegi üteméért – tetszik, nem tetszik – nagyban felelősek vagyunk, és jeles zöld napok közeledtével, mint például az október 21.-i Földünkért Világnap, még több figyelem irányul az éghajlatbarát hétköznapok kérdésére. Több ügyfél kereste fel a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület azzal a kérdéssel, hogy mit tehet azért, hogy zöldebb módon éljen, mivel járulhat hozzá a fenntarthatóbb jövőhöz, unokái élhetőbb környezetéhez.

 

Vásárlásaink során törekedjünk a haza kínálatból választani: járjunk piacra, vegyük meg a szomszéd által termelt burgonyát, káposztát és válasszuk inkább a házi tejet, túrót, tojást a multicégek által kínált, sokszor tengerentúlról, felesleges szállítással érkező termékek helyett. Hazánk kedvező természeti adottságainknak köszönhetően kiváló fokhagyma, vöröshagyma, alma, szőlő (és még sorolhatnánk) termesztő terület. A piaci tere-fere, válogatás, alkudozás mellett további közösségépítő hatással bír a tömegközlekedéssel való közlekedés, munkába járás, s ha ez mégsem megoldható, érdemes összebeszélve, tele autóval kirándulni menni egy-egy távolabbi úticél felé.

 

Egy KEOP programnak köszönhetően Egyesületünknél sok eszköz kölcsönözhető, amely segíti a fenntarthatóbb életvitelt. Ezek egyike az ablakszigetelő gép, melynek használata gyors és egyszerű, bárki által könnyen elsajátítható. A még jó állapotban lévő fa ablakokat érdemes megdolgozni ilyen formán, így kevesebbet kell „a tűzre dobni”, egyben fűtésköltségünkön is spórolhatunk. Emellett a fűtésszezon kezdetével bátran húzzunk magunkra még egy réteget, ezzel egy időben két fokot lejjebb csavarhatunk a termosztáton.

 

Megtudtuk azt is, hogy egy fokkal kisebb fűtési hőmérséklet 6 %-os energia-megtakarítást jelent, és ez a széndioxid-kibocsátásunk és fűtésszámláink egyidejű csökkenését okozza. A fenti példák is bizonyítják, hogy közvetlen környezetünkben, kevés odafigyeléssel mennyi mindenen vagyunk képesek változtatni, amivel hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez.