Felsőörs komposztál

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
komposztálás
Fotós: 
Csalán fotó
.
A felsőörsi falunap alkalmával több száz helyi lakos ismerte meg a lehetőséget, mely szerint ingyenes komposztáló edények átvételével és használatával akár 30-40%-kal is csökkentheti az elszállítandó hulladékának mennyiségét. Egy, a Csalán Egyesület által beadott pályázat biztosítja, hogy minden felsőörsi lakos ingyenesen hozzájusson komposztáló edényekhez. A kapott keretekkel a családok pénz megtakarítása mellett komposztot, virágföldet állíthatnak elő.

A július 26-i falunap alkalmával a Csalán Egyesület sátránál megtekinthették, igényelhették, illetve át is vehették a felsőörsiek azokat a komposztáló edényeket, amelyekkel otthon termelt szerves hulladékukból jól termő komposztot állíthatnak elő. A családonként 2-2 edény használatával megkímélhetjük kukánkat a szerves hulladékainktól, ezáltal az elszállítandó hulladék mennyisége jelentősen, akár 30-40%-kal is csökkenthető. A program keretében Felsőörsön mintegy 900 edény kerül kiosztásra, melynek egy jelentős része már az új tulajdonosok használatában van.

A falunap azonban nem csak a komposztáló edényekről szólt. Az arra járók megismerhették a komposztálás főbb mozzanatait, fortélyait. Akik már biztosak voltak tudásukban, vetekedhettek is egymással egy totó kitöltésével. A helyesen kitöltők között a Csalán Egyesület ugyanis értékes ajándékokat (komposzt rostát, metszőóllókat és vetőmagokat) sorsolt ki, melyeket a helyszínen át is vehettek a nyertesek.

Nem késett le a komposztálás kipróbálásáról az a felsőörsi lakos sem, aki esetleg eddig nem jelezte a Csalán Egyesületnél igényét a komposztáló edényekre. Folyamatosan zajlik a lakosság tájékoztatása, így a 88-578-390-es vagy a 88-443-450-es telefonszámokon még a felsőörsiek jelentkezhetnek a komposztáló edényekért.

Kapcsolódó anyagok: