Futtasson bátran és okosan!

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
zöldhomlokzat
Fotós: 
Csalán fotó
.

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület a házfalak növényekkel való befuttatásának lehetőségére hívta fel a figyelmet 2009. május 22-i veszprémi akciónapján, ahol a járókelők a zöld homlokzatok kialakításával járó előnyökről, a futtatással kapcsolatos fenntartások indokolatlanságáról illetve a futónövény kínálatról gyűjthettek információt. Az Egyesület egy most induló pályázat keretében 10 veszprémi társasház befuttatásra biztosít lehetőséget.

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület lakóházaink zöld növényekkel való befuttatásának jelentőségére hívta fel a figyelmet 2009. május 22-i veszprémi akciónapján. A járókelők kiadványokból, paravánokról és az egyesület tagjainak tájékoztatóiból gyűjthettek információt a növényfuttatással kapcsolatban.

Lakóházaink zöld növényekkel való befuttatása számtalan előnnyel jár. Többek között hozzájárul az épületek megóvásához, ugyanakkor kedvező hatással van környezetünkre és az ott élők jó közérzetére. A homlokzati növények szigetelik a falat, ezért örökzöld növény esetén a fűtési költségek akár 30%-kal is csökkenhetnek, nyáron pedig a növényekkel befuttatott házakban kisebb a hőség. – nyilatkozta Szalay Tímea, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke.

Számtalan tévhit kötődik a zöld homlokzatok kialakításához. Sokan azt gondolják, hogy a növények a vakolat károsodását okozhatják. A tévhitekkel ellentétben az ép vakolatú falra futtatott növény védi a falat többek között az időjárás viszontagságaitól, így a homlokzat ritkábban szorul felújításra. Szintén téves elgondolás az, hogy a növénytakarónak köszönhetően a falak nedvesedése várható. A fedett levéltakaró inkább megvédi a falat az esőtől, így az szárazabb, egyben jobb hőszigetelésű marad. Vizsgálatok bebizonyították, hogy a rovarok előfordulása a befuttatott házakban sem gyakoribb, mint csupasz falak esetén, így ezen elgondolás is alaptalannak bizonyul. – tette hozzá a Csalán Egyesület képviselője.

A házfalak befuttatására számtalan növény alkalmas, többek között a vadszőlő félék, a borostyán, a loncfélék. Ezen növények főbb tulajdonságairól, a futtatásban való alkalmazhatóságukról szintén tájékozódhattak az akciónapra ellátogatók.

Most kedvező feltételekkel próbálhatják ki a veszprémi társasházak a zöld homlokzatokkal járó előnyöket. A Csalán Egyesület, pályázati programja keretében, 10 társasház befuttatásra biztosít lehetőséget. Az Egyesület adja a szakértelmet, segíti és finanszírozza a szükséges növények és egyéb anyagok beszerzését. A nyertes társasházak lakói részt vehetnek a növények telepítésében, és vállalniuk kell, hogy a szaktanácsok alapján megfelelően gondozzák azokat. Jelentkezni 2009. július 15-ig lehet a Csalán Egyesületnél. A jelentkezés feltétele a társasház lakóinak hozzájárulását igazoló lakóközösségi határozat. A pályázatról bővebb információ a Csalán Egyesület elérhetőségein kapható. (Tel:88-578-390, www.csalan.hu)

Bővebb információ:

Szalay Tímea – Csalán Egyesület, elnök - 30/468-4994

Kapcsolódó anyagok: