Komposztálni jó volt Kádártán és Gyulafirátóton

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
komposztálás
Fotós: 
Csalán fotó
.

A Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. 2008 nyarán döntött úgy, hogy a szerves hulladék elkülönített gyűjtésének elősegítése érdekében ingyenes komposztálót biztosít Kádárta és Gyulafirátót lakosainak. A választás azért esett erre a két városrészre, mert ezek családi házas övezetek.

A Környezet- és Energia Operatív Program (KEOP) keretében elnyert pályázat segítségével összesen 650 db zárt komposztálót tudtunk kiosztani. Ezek nagy része, több mint 600 db lakossági igénybevevőkhöz került, kisebb részüket pedig a két városrész intézményeiben elindított komposztáláshoz használtuk fel.

Kádártán és Gyulafirátóton összesen közel 5000 lakos él. A komposztálót átvevőktől bekért adatok családtagokkal kapcsolatos statisztikája azt mutatja, hogy a 600 háztartás bevonásával közel 2500 családtagot értünk el közvetlenül, ami a városrészeken élők 50%-a. Az intézmények bevonásával a komposztálás ennél még nagyobb arányt érint közvetetten – mondta Sarkady Attila, a „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. stratégiai csoportvezetője.

A komposztálással kapcsolatos komplex tájékoztatás a program fontos eleme volt: a jelentkezők komposztálási előadáson vettek részt, több lakossági vetélkedőt szerveztünk, ill. kiadványt kaptak. Így nem csupán elvárjuk a lakosoktól a komposztálást, hanem velük együttműködünk, segítjük őket, hogy helyesen tudjanak komposztálni és hosszú távon örömüket leljék benne.

A két városrészről 2008-ban 1.071.400 kg összes hulladékot szállított el a szolgáltató, ebből kb. 257 tonna lett volna komposztálható. Ha átlagosan 150 kg szerves hulladékot fognak a komposztálásban résztvevő családok külön gyűjteni, akkor ez 600 háztartásra minimum 90 tonna szerves hulladék helyben történő elhelyezését jelenti, ami 35%-os szerves hulladék csökkentést jelent, melyet ezentúl nem kell a hulladéklerakón elhelyezni – nyilatkozta Mátyás Mónika, a Csalán Egyesület projektvezetője

További információ:

Mátyás Mónika, mm [at] csalan [dot] hu, 88/578-390