London-érzés helyben is

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
London-érzés helyben is
.

Kapar a torkunk, krákogunk, köhécselünk. Sokan megfázásra gyanakszunk, pedig lehet, hogy „csak” a bennünket körülvevő por, korom és egyéb szennyezők okozta szmog macerál bennünket, melynek torokizgató hatását nagyban fokozza az őszre oly jellemző ködös, párás, esős időjárás. Látszólag nem nagy dolog, mégis környezetszennyező hatása mellett súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

A közkeletű szmog szó az angol smoke = füst és fog = köd szavakból származik, azaz magyarul füstköd. Általában az öszi/téli időszakban mondogatjuk, hogy már megint szmog van, és ilyenkor világutazónak érezhetjük magunkat – mintha csak Londonban lennénk. Mitől függ a füstköd kialakulása?

 

Amikor hűvösre, csapadékosra fordul az idő, többen ülünk autóba és a fűtési szezon is beindul. Ezen tevékenységekkel megnövekedett mennyiségű szennyezőanyag kerül a levegőbe, és ha még az időjárás is szélcsendes, ködös, nyirkos, magas a légnyomás és a hőmérséklet -3 és +5ºC van minden feltétele adott a szmog, azaz füstköd kialakulásának. A ködben ilyenkor nemcsak vízpára van, hanem a szén- és vegyes-tüzelésből, valamint az autók kipufogógázaiból származó füst, korom, és egyéb anyagok is.

 

A füstködnek súlyos egészségügyi következményei is lehetnek, mivel a levegőben szálló por és más szennyezők izgatják a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthatnak ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthatnak el. Emiatt főleg a légúti érzékenységgel és keringési zavarokkal küszködők, a csecsemők, a gyermekek és időskorúak a legveszélyeztetettebbek.

 

Az, hogy szmogról beszélhetünk-e, attól is függ hogy mekkora a szennyezőanyagok mennyisége a levegőben. A légszennyezés esetén három küszöbértéket különböztetnek meg a jogszabályok. A legalacsonyabb az egészségügyi határérték, a következő a tájékoztatási határérték, majd végül a riasztási szint. A tájékoztatási határérték átlépése esetén nyilvánosságra kell hozni a légszennyezés tényét és veszélyeit, ekkor már önkéntes károsanyag-kibocsátást csökkentő lépéséket tehetünk. pl. nem ülünk autóba. Ha az időjárás továbbra is szélcsendes marad, kövezhet akár a legmagasabb, a riasztási fokozat. Ilyenkor már kötelező érvényű intézkedéseket kell betartanunk. A szabályok korlátozzák a gépjárműforgalmat, az ipari eredetű szennyezést 50%-kal kell csökkenteni, és a fűtést is visszafoghatják.

 

A szmog-riadó terveket az önkormányzatok készítik és tartatják be. Veszprém MJV idén tavasszal alkotta meg és fogadta el a szmog-riadó tervét - 18/2011.(IV.29.) Ör. A füstköd riadó tervről-, melyet az érdeklődők a város honlapján is megtalálnak.

 

Jó tudni, hogy Veszprém odafigyel a kérdésre, de mégis mi, átlagemberek mit tehetünk, ha már szmog van? Használjuk kevesebbet az autónkat, korlátozzuk a vegyes tüzelőanyagú fűtést (erre az önkormányzat kötelezhet is bennünket), az arra érzékeny csoportok tartózkodjanak minél kevesebbet a szabadban és várjuk közösen a felszabadító szelet, amely majd kisöpri a szennyezőket, tanácsolják a Csalán Egyesület munkatársai.