Mi otthonunk program

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
Mi otthonunk
Fotós: 
Csalán fotó
.

Jó hír a lakásfelújításon gondolkodóknak illetve a most építkezőknek, hogy energiahatékonyság-növelő beruházások támogatására megjelentek a „Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram” pályázatai, amelyen magánszemélyek és társasházak juthatnak felújítási illetve építési támogatáshoz. A program kerete 1,6 milliárd forint.

A támogatás célja meglévő lakóépületek széndioxid-kibocsátás csökkentését eredményező energiahatékonysági komplex felújítása, korszerűsítése, megújuló energiafelhasználás elősegítése, valamint új, energiatakarékos lakóépületek építése.

 

Ha pályázni szeretnénk, ismertjük meg az alapfeltételeket. Felújítási pályázat esetén az 1992. előtt, hagyományos technológiával épült ingatlanok tulajdonosai, és maximum 12 lakásos társasházak pályázhatnak komplex energetikai felújításra, ezen belül nyílászáró cserére, szigetelésre, árnyékolásra, megújulók alkalmazásával, vagy akár a nélkül. Új építés esetén megújuló energiaforrások alkalmazása, és az A vagy A+ kategória elérése kötelező, és már a tervezés, építés fázisában érdemes ezen cél elérésén gondolkodni.

 

A pályázathoz szükséges ingatlanunk energiatanúsítványának elkészíttetése, hiszen csak ehhez mérten határozható meg a javulás mértéke, amelynek jelentősnek kell lennie, ha szeretnénk a támogatást megkapni.

 

A támogatás mértéke az elért energiakategória javulástól is függ, 40% - 60% közötti és a maximális támogatási összeget is megadja a pályázat. A program kerete 1,6 milliárd forint, amelynek forrását Magyarország széndioxid- kibocsátási kvótakereskedelemből származó bevételei adják. Pályázni 2011. augusztus 15- október 30. között (illetve a keret kimerüléséig) lehet. A pályázati felhívás (és majdan az adatlapok, mellékletek) a következő linken érhetőek el:

http://www.energiakozpont.hu/uszt-zbr-mi-otthonunk-felhivasok-utmutatok-...

 

A program utófinanszírozásos, ami azt jelenti, hogy nyertes pályázat esetén is csak a teljes megvalósulás után juthatunk az elnyert támogatási összeghez, akkor, ha bizonyítani tudjuk, hogy a vállat energiaosztályt tényleg elértük.

 

A program részleteiről a www.energiakozopont.hu oldalon tájékozódhatsz.

 

Az "Együtt változunk" projekt a KvVM 2010. évi Zöld forrás kerete támogatásával valósul meg, melynek jogutódja a Vidékfejlesztési Minisztérium