Óraállás vagy óra állás?

Nyomtatóbarát változat
.
Óraállás vagy óra állás?
.

Versenyt hirdettem önmagam számára, hogy vajon mennyire tudom lefaragni az energiafogyasztásomat. Lelkesít, hogy nő a függetlenségem az energiaszolgáltatóktól, hogy csökkennek a számláimon lévő fizetnivalók, és az is, hogy még mindemellett környezetbarát módon is gondolkodom.

Ehhez azonban tudnom kell, mennyi is az annyi, azaz pl. mennyi áramot fogyasztok most, hogy legyen viszonyítási adatom. Előbogarásztam a számláimat, mely titkos kódolását megfejtve kiderítettem, hogy átlagosan mennyit is fogyasztok pl. elektromos áramból. Majd célként kitűztem, hogy minden hónapban ez alatt legyen a fogyasztásom 10 %-kal. És indult az óraleolvasás havonta, az óraállásokat következetesen felírtam. Ez egy egyszerű táblázat lett, benne az egyes órák állásai, mellette az adott havi fogyasztás, és a hónapok egymás alatt…és tudod mit vettem észre?

1 év alatt jelentősen csökkent a havi energiafogyasztásom csupán attól, hogy havonta leolvasom az óraállást.

Ezt segítette a motiváció, mely egy verseny formájában rajzolódott ki bennem. Versenyem célja, hogy évről évre 10%-kal csökkentem az elektromos áram fogyasztásomat. Azaz a mostani értékhez képest 1 év múlva a havi leolvasott adat 10%-kal kisebb legyen. És ez működik!!! Beépült a tudatalattimba a cél, és működik! Eszembe jut, amikor egy új, „vákuumfénycsöves fagyasztóról” álmodom, vagy mikor ordít a CD lejátszóm, és akkor is, amikor esetleg több napra elutazom, és a villanybojlert elfelejtettem lekapcsolni.

Mert ilyen vagyok. Emberből állok, de tanulok. Folyamatosan tanulok valami újat. Legújabb felismeréseimet megosztom Veled is, hogy Te is kidolgozd saját versenyed részleteit.

Tehát az én  javaslatom:
1. Vedd elő az energiaszámláidat 12 hónapra visszamenőleg és fejtsd meg, hogy mennyi belőle a fogyasztásod havonta. Ha minden hónapban ugyan annyit fizetsz, akkor elegendő egy számlát megkeresned a közelmúltból. A számlán keresd ki a „Fogyasztás” sort, és az abban a sorban szereplő, kWh-ban kifejezett számot (vagy több szám esetén számokat) jegyezd fel a táblázatodba.

2. Készíts táblázatot (ha két villanyórád van, azaz van pl. éjszakai áramod is, akkor két táblázatot), amiben egyrészt feltünteted a korábbi év fogyasztási értékeit (a számlák alapján), másrészt helyet adsz az új adatoknak! Az enyém ilyen:

 

Áram fogyasztásaim

 

2011

2012

 

Fogyasztás (kWh)

Óraállás (hó 5-én)

Fogyasztás (kWh)

Január

77

13587

65

Február

77

13652

64

Március

77

13716

60

Április

77

13776

58

Május

77

13834

56

Június

77

13890

 

Július

77

 

 

augusztus

77

 

 

szeptember

77

 

 

Október

77

 

 

November

77

 

 

December

77

 

 

3. Majd minden hónap azonos napján (lehetőleg a legvégén, vagy a hó elején) olvasd le az óraállást, és írd be a táblázatodba! A leolvasott óraállás és az előző havi óraállás különbsége lesz az előző havi fogyasztásod. Szerintem már csak ettől is csökkenni fog az energiafogyasztásod.