Több száz aláírás egyetlen nap alatt

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
klímatörvény
Fotós: 
Csalán fotó
.

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület csatlakozva a Magyar Természetvédők Szövetsége kezdeményezéséhez 2009. április 30-án éghajlatvédelmi kampánynapot tartott Veszprém sétáló utcájában, amely kampánynap célja egy hatékony és radikális klímatörvény megszületése 2010-re.

Magyarország az éghajlatváltozás káros hatásainak erősen kitett térségben fekszik. A kockázatok csökkentése érdekében mielőbb környezetbarát életmódra kell váltanunk és a gazdaságnak is ilyen irányba kell átalakulnia. A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége aggodalommal figyeli a Magyarországon és a világban lezajló válsághelyzeteket és az azokra adott globális vagy nemzeti válaszokat. A Szövetség és tagszervezete hiányolja a problémák eddigiektől merőben eltérő szemléletű megközelítését, annak a felismerését, hogy a környezet és a társadalom helyzetét nem lehet egymástól elválasztani és az e téren adódó problémákat külön kezelni.

A Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezete a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület javasolja, hogy az Országgyűlés 2010-re fogadjon el egy klímatörvényt, amely kikényszeríti és ösztönzi a takarékossági és megújuló energia beruházásokat, és ezáltal megoldást kínál az éghajlatvédelmére és a gazdasági válságban súlyosbodó energiaproblémák megoldására. A megvalósuláshoz olyan gazdasági-jogi keretrendszer szükséges, amely segíti a változtatást.

Az ország több pontját érintő kampánysorozattal, ill. ezen keresztül a társadalom mozgósításával a Magyar Természetvédők Szövetségének és a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyeüslet célja: a klímatörvény foglalja magában, hogy hazánkban éves ütemezés szerint kell csökkenteni a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását, 2012-től évi átlag 1%-kal.

„Arra kérjük a környezettudatos lakosokat, hogy elektronikus levélben vagy más módon keressék meg az országgyűlési képviselőiket és kérjék őket a klímatörvény támogatására. A választópolgárok on-line aláírásukkal a www.klimatorveny.hu honlapon is támogathatják a kampányt.” - mondta dr Szalay Tímea, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület koordinátora.

A kezdeményezést jelenleg országosan 28 országgyűlési képviselő támogatja. A természetvédők abban bíznak, hogy a most kezdődő nagyszabású társadalmi kampánnyal a képviselők többségét meg tudják győzni a klímatörvény fontosságáról.

A kezdeményezés társadalmi támogatottságát jelzi, hogy a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács januárban kiadott állásfoglalásában sürgeti egy éghajlatvédelmi kerettörvény elfogadását és egy munkacsoportot is alakított a törvény előkészítésére, amelyet Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezetője vezet.

Az április 30-i Veszprém sétáló utcai rendezvényen a járókelők kipróbálhatták a különböző éghajlatvédelmi játékokat és támogatásuk jelzéseképp aláírhatták az ország legnagyobb utcai képeslapját. A programon csaknem 400 aláírás gyűlt össze egy radikális klímatörvényért.