Tudja mekkora az ökológiai lábnyoma?

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat

Május 8-án, pénteken 9 órától ingyenes környezeti tanácsadással, ökolábnyom-számítással és környezetbarát termékbemutatóval várta az érdeklődőket a Csalán Egyesület Veszprémben, a Hungária Étterem teraszán.

Sokan lettek figyelmesek a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület színes kiadványokkal tarkított sátrára a Veszprémben Megyeház téren, a Hungária Étterem tarszán. Az akciónapon az egyesület tagjai úgy számoltak ökológiai lábnyomot, hogy még a cipőt sem kellett levenni a pontos adatokhoz.

Az ökológiai lábnyom számítás egy átlagpolgár feltételezhető fogyasztási szokásainak átszámolási metodikájával készül (lakás, étkezés, közlekedés, beszerzés-vásárlás, hulladék), melynek végeredménye tulajdonképpen azt tükrözi, mekkora területet használunk egymagunk életmódunkkal a Föld egészéből. A vállalkozó szellemű járókelők lakásra, étkezésre, közlekedésre, vásárlásra illetve hulladék-kezelésre vonatkozó kérdésekre válaszolva tudhatták meg, ők milyen mértékben „terhelik” bolygónkat. A magyarországi átlag 3,8 hektár/fő, a világátlag 2,2 hektár/fő, míg a Föld eltartó képessége napjainkban 1,8 hektár/fő . Ennek elérése, de mindenképpen ezen érték felé való törekvés lenne ideális, hogy a jövő nemzedékének is élhető világot hagyhassunk magunk után.

A veszprémi járókelők ökolábnyoma átlagosan 2,4 hektár/fő volt, ami nagyban közelít a világátlaghoz. A megszólítottak tehát megnyugodhatnak, hiszen környezeti szempontból tudatosabbak az átlagos magyar szintnél. Az érdeklődők a tanulságos számítást követően hasznos tanácsokkal (pl. vásárláskor érdemes energiatakarékos készülékeket választani, kevesebbet autózni, víztakarékos fürdőszobai eszközöket vásárolni, több zöldséget fogyasztani húsételek helyett, vagy a hulladékmennyiséget okosan csökkenteni) és a témához kapcsolódó kiadványokkal térhettek haza, melyek költségtakarékosan, ugyanakkor környezetbarát módon segíthetik háztartásuk zöldebbé tételét.

Aki nem jutott el aznap a Csalán Egyesület környezeti tanácsadására, látogasson el az egyesület Rákóczi úti irodájába, ahol további kiadványok, környezetbarát termékek kiállítása várja. Ökológiai lábnyomát pedig Ön is kiszámolhatja, ha felkeresi a www.kothalo.hu honlapot.

Az utcai tanácsadó nap a KÖTHÁLÓ Norvég Civil Társadalmi Alap pályázati támogatásával valósult meg.