Úton a Nulla Hulladék Program

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
nulla hulladék
Fotós: 
Csalán fotó
.

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület a Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) tagszervezeteként csatlakozott a Nulla Hulladék Programhoz, melynek célja a hazai hulladéktermelés csökkentése. A Nulla Hulladék Program országszerte több tucatnyi városban mutatkozik be információs standdal, ahol a látogatók gyakorlatias tanácsokat, kiadványokat kaphatnak otthonuk, életmódjuk és szemléletük zöldítésére. A Program legutóbbi állomása 2009. május 16-án Veszprémben volt.

A Nulla Hulladék Program párhuzamosan szólítja meg a lakosságot, a döntéshozókat, a gazdasági szférát, az oktatási és tudományos intézményeket, civil szervezeteket, továbbá a társadalmi összefogás szükségességére kíván rávilágítani. A hulladékmegelőzés célja egy olyan újszerű gondolkodásmód kialakítása, mellyel átalakítjuk, környezettudatossá tesszük a jelenlegi fogyasztási és termelési mintákat.

„Környezetünk és önmagunk védelme szempontjából a legjobb lenne, ha egyáltalán nem termelnénk hulladékot – mondta el Ring Júlia, a Csalán Egyesület kommunikációs munkatársa -, de mivel ez elkerülhetetlen, legalább kezeljük a legelejétől okosan a problémát. Igazából rajtunk múlik minden: már kevés odafigyeléssel is alakíthatjuk úgy vásárlási és hulladékgyűjtési szokásainkat, hogy az költséghatékony, egyben környezetkímélő legyen. Ezen megoldásokkal nagyban hozzájárulunk háztartásunk zöldebbé tételéhez, egyben környezetünk védelméhez. „

A HuMuSz országos hulladék-megelőzési programja, a Nulla Hulladék Program kampánysorozata az ország 36 pontjára jut el, köztük Veszprémbe is 2009. május 16-án a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület szervezésében. A rendezvény az itt élőknek is hasznos tanácsokkal szolgált a hulladékcsökkentés lehetőségeivel kapcsolatban.

A Nulla Hulladék Program 10 hulladékcsökkentő lépést ajánl, mely legtöbb háztartásban könnyen követhető, költségtakarékos megoldás. A HuMuSz standjánál a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület önkénteseinek tájékoztatóiból az érdeklődők részletesen megismerkedhettek ezzel az egyszerűen megvalósítható, ám a környezet védelme szempontjából nagyon is jelentős programmal. A rendezvényre ellátogatók személyre szabott tanácsokat is kaphattak, és pénztárcabarát ötletek révén is meggyőződhettek arról, hogy ezek megvalósításához egyáltalán nem kell fejre állítaniuk eddigi életüket.

A Nulla Hulladék program által javasolt 10 lépés:

1. Vigyél magaddal bevásárlólistát, vászontáskát, kosarat!

2. Taposd laposra és gyűjtsd szelektíven!

3. Komposztálj!

4. Javíttasd meg! Használd újra!

5. Cseréld el vagy add tovább!

6. Vásárolj piacon és támogasd a helyi kereskedelmet!

7. Keresd az újrahasznosított termékeket!

8. Válaszd a visszaválthatót!

9. Járj könyvtárba, kölcsönzőbe!

10. Tiltsd le a szemétpostádat!

A Nulla Hulladék Program következő állomása a Szegedi Hídi Vásár lesz 2009. 05. 23-24-én.