Részeges baracklekvár

Nyomtatóbarát változat
Részeges baracklekvár

Gyümölcs, cukor és rum. Mit hoz, amikor a klasszikus baracklekvárt alkohollal bolondítjuk meg? Bármi is lészen belőle, télen jól harmonizál a fánkkal. Mindenképpen próbáld ki! Aztán a fánkhoz is maradjon ám belőle...! ;)

Hozzávalók: 
  • barack
  • cukor
  • rum

 

Elkészítés: 

Előkészületek:

- üvegek tisztára mosva

- kupakok tisztára mosva ( figyeljünk, hogy ne előző savanyúság üveges kupakok legyenek, mert az ecetes fűszeres illatot szinte képtelenség eltávolítani a kupakból és nincs rosszabb, mint egy kapor illatú baracklekvár...)

- nagy doboz, kibélelve pokróccal, régi takaróval ( ez a száraz dunszthoz kell)

 

Lekvár főzés:

 

Sáragabarackot lobogó forró vízzel leforrázzuk, és pár percig hagyjuk állni. Leöntjük róla a forró vizet és a barackokat gyors mozdulattal meghámozzuk. (kezünkre vigyázzunk, forró!!!)

A meghámozott barackokat a befőző fazékba dobáljuk. Ha kész vagyunk a kívánt mennyiséggel, akkor alágyújtunk, és elkezdjük főzni. Minimum 40 percig főzzük, akkor kell tovább főzni, ha egész sűrű lekvárt szeretnék. Azzal számolni kell, hogy a cukor hozzáadása után még hígulni fog a lekvárunk.

Ha a kellő sűrűségűre besűrítettük a lekvárt, hozzá keverjük a cukrot. 1 kg gyümölcshöz, kb. 50 dkg. cukrot. ( de ez változhat a család ízlése szerint)

A cukorral további 20 percig főzzük. (tovább nem ajánlatos, mert a cukor a hő hatására karamellizálódik és nagyon sötét színű, kissé kesernyés lekvárt kapunk) Utolsó fázisként rumot töltünk hozzá, ezzel már nem főzzük a lekvárt, csak belekeverjük. 1 kiló gyümölcshöz 0,5 dl, az ízesítés végett, nagyon finom, és egyedi lesz a lekvárunk tőle.

A forró lekvárt a tisztára mosott üvegekbe töltjük, rácsavarjuk szorosan a kupakot és azonnal fejtetőre állítjuk.

5 percig hagyjuk tótágast, majd visszafordítjuk és betesszük a nagy meleg takarók, pokrócok közé, jól betakargatjuk, bebugyoláljuk és ebben a száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.Ez kb. 1 nap. Utána mehet a kamrába. Felbontás után hűtőben tárolandó, mivel nem tartalmaz semmiféle tartósítószert.

Nagyon klassz ajándék egy szép anyaggal, szalaggal díszítve.

 

Sok sikert a befőzéshez!

 

Beküldte: 
Hadházy Aranka