Balkonkertészet

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
Balkonkertészet
.

Itt a tavasz, irány a terasz! :) Paradicsom, paprika, futóbab, rozmaring, bazsalikom, citromfű.... és mindez nem csak a kiskertben!!

Mi is ez?

Szeretjük a szép, dúsvirágú, sűrűn benőtt balkonokat, teraszokat, erkélyeket. Miért ne termelhetnénk hát valami hasznosat is ezen a kis területen. A balkonkertész kihasználja a legkisebb helyet és lehetőséget arra, hogy a dekoratív virágok mellett (helyett) fűszernövényeket, zöldségeket termesszen, ezzel hozzájárul a család szükségleteinek kielégítéséhez, kapcsolatba kerül a földdel, értelmesen tölti a szabadidejét, az új tapasztalatokkal közösséget talál, közösséget épít. Balkonkertészként az önellátás egy kis szeletét már megoldjuk, ráadásul a saját termésről tudod, hogy milyen körülmények között termett, tudod, hogy vegyszermentes, teljesen friss, nincs csomagolva, tartósítva. Takarékos és környezetkímélő.

 

Tetszik az ötlet! Mire lesz szükségem?

Először is mérd föl, mennyi helyed van, illetve mennyi helyet szánsz első körben a haszonnövényeknek. Ha az elhatározás már megvan, kellenek edények a növények számára – cserepek, balkonládák, nagy konténerek – és ha komolyan megy már a dolog, esetleg földdoboz is. Kell talaj, öntözni is kell majd, kell a tápanyag (lehetőleg természetes alapú pl. komposzt). Ha többféle növényt szeretnél kis helyen, szükséged lehet futtatórácsra, de erősebb madzagon is felfut a bab vagy a borsó.

 

Speciális igények

Mivel a növényed csak annyi tápanyagot tud felvenni, amennyi a viszonylag kis termőterületén fellelhető, általában nem elegendő a kerti talaj. Sokkal jobb eredményt érhetünk el, ha a talajt komposzttal és/vagy virágfölddel keverjük, a tápanyag-utánpótlást is jó, ha komposzttal oldjuk meg. A zárt tér miatt a vízelvezetésről is neked kell gondoskodnod, a láda, cserép, konténer aljára tégy kavicsot.

 

Földláda?

A földláda egy önmagát öntöző rendszer kifejezetten balkonkertészeknek ajánlható. Tartalmazza az általunk kiválasztott talajt, ez van a felső részben, amely a tartalék víztől elkülönülten található. A doboz tetejét le kell fedni, hogy csak annyi hely maradjon szabadon, hogy a haszonnövény kibújhasson. Ezzel a kapálás, gyomlálás, és a locsolás kérdése is szinte önműködő. Persze a vizet időnként pótolni kell. A www.earthbox.com oldalon mindent megtalálsz erről a szerkezetről, a www.varositanya.hu oldal és Rosta Gábor azonos című könyve pedig részletesen leírja, hogyan készíthetsz földládát otthon.

 

Kezdd kicsiben!

Nem kell rögtön fölforgatnod mindent. Kezdd el egy-két edénnyel. A fűszernövények jellemzően elég béketűrőek, sikert hoznak. És milyen tökéletes élmény a saját bazsalikomoddal elkészített paradicsomos tészta, amire a saját petrezselymet és snidlinget szórsz. Egy két tő paradicsom palánta nem nagy beruházás a piacon, a helyben termett gyümölcs íze pedig nagy élmény. Epret bármiben termeszthetsz, alkalmas termőtorony építésére is – kérj tövet a vidéki rokonoktól, vagy végy a piacon egyet-kettőt. Ha ezek a kezdeti lépések sikeresek voltak, haladhatsz tovább.

 

Gondolkodj térben!

Kis alapterületen érdemes egy rendszert összeállítanod az alacsony termetű növényektől a futónövényekig. Elöl retek, utána a hagyma, a futónövények pedig hátul futtatórácsra, vagy szálakra futtathatók, mint a bab, uborka, borsó, de még a paradicsom egyes fajtái is alkalmasak a lugasos termesztésre. Úgy állítsd össze a társulást, hogy ne fogják el egymás elől az éltető napfényt. Falra akasztott tárolókban is termelhetsz kisebb dolgokat. Jó ha tudod, hogy melyik növény mennyire fényigényes, melegigényes, és a rendszeredet az adottságaidhoz igazíthatod. Ha térben tervezel, az esőerdőre hasonlít majd a balkonod, teraszod – minden szinten van valami hasznos.

 

Mi való a balkonkertésznek?

A fűszernövényeken túl ajánlható a retek, hagyma, paradicsom, paprika, bab, borsó, salátafélék, uborka. Olyasmiket, amelyekből már kis mennyiség is változatosságot jelent a konyhádban. Választott növényeid érése, fejlődése időben is eltérő, tervezhetsz másodvetést is (pl. retek után bab). Vannak növények, amelyek kedvelik egymás társaságát, pl. a hagyma, uborka, saláta, paradicsom, a borsó után pedig minden növény jól fejlődik. Nézz utána ezeknek az ismereteknek, de saját tapasztalatod is sokat segít majd balkonkertészeted fejlődésében.

 

Mi van, ha nem sikerül? Kísérletezz tovább!

A természet is próbálkozik, kísérletezik. Lehet, hogy a választott paradicsomfajtának nincs elég meleg az erkélyeden, próbálj ki más fajtát, vagy más növényt, például hagymát. Lehet, hogy más talaj kell, ezzel is érdemes kísérletezni, utána olvasni, a közösségben megbeszélni. Vagy jött egy kártevő, és leevett mindent. Ez is előfordul, van, hogy nem tehetsz semmit. A kertészkedés, öröm, de persze vannak itt is kudarcok. Ne feledd, a növények csodákra képesek. Kísérletezz bátran!

 

Hol nem ajánlható?

Balkonkertészkedni ott jó, ahol minél tisztább a levegő, nincs szmogriadó…. Tehát ipari telepek környékén, nagyvárosok belső kerületiben fogyasztásra szánt növények termesztése nem ajánlható jó szívvel.

 

Körforgás

A teljes rendszer kiépítése nem ér véget ott, hogy a növények megtaláltál helyüket. Ennél tovább megy, a rendszer azt jelenti, hogy a megmaradt, leszáradt növényi részeket, konyhai hulladékot komposztáljuk, ezzel a tápanyagot állítunk elő az új növényi generációnak (és ezzel a hulladékunk mennyisége is csökken). Gyűjthetünk esővizet is, kis beruházással ez egy erkélyen is megoldható - ezzel a locsolást takarékosan és a lehető legjobb vízzel oldjuk meg.