Díjaztuk az ötletes receptelőket

Nyomtatóbarát változat
.
Díjaztuk az ötletes receptelőket
A mesterszakácsok és ajándékaik
.

A Csalán Egyesület ez év áprilisában a környezet- és egészségtudatos életmód népszerűsítése érdekében „Még mindig tele a polc?” címmel receptversenyt hirdetett.  A felhívásra olyan receptekkel lehetett jelentkezni, amelyek egyik fő hozzávalója házilag eltett finomság.  

A versenyre 21 nagyon színvonalas pályamű érkezett. A szakértői zsűri döntése alapján a fődíjat, a 25 literes zománcos fazekat,Madarászné Kajdacsy Ágnes a „medvehagymás erdei gomba leves” receptjével, melyet a 2012. május 10-én tartott díjátadón, a veszprémi Oliva Étteremben vehetett át.   A receptek megtekinthetők a Csalán Egyesület honlapján a http://csalan.hu/mit-teszunk/okovasar/recepttar oldalon.  

„Élelmiszereink sokszor a messzi országokból érkeznek, beszerzéseink során nem mindig szempont az, hogy helyi termékeket vegyünk, idényalapanyagokból főzzünk, hogy ne fogyasszunk előre elkészített, félkész, fagyasztóból mikróval melegített ételt. Különösen télen jellemző ez a fogyasztás, hiszen itthon nincsenek friss zöldségek, gyümölcsök a piacon. Ha azonban a bőség idején - környezetbarát módon - elteszed a gyümölcsöket, zöldségeket, azokat az ínségesebb téli időszakban érdekes, változatos ételek elkészítésére használhatod. Újfajta ízeket varázsolhatsz a lezárt befőttesüvegek tartalmából, legyen ez barackkompót, lecsó, zöldbab, vagy valamely aszalvány.”- nyilatkozta Poór Balázs táplálkozási szakértő, a receptverseny zsűrijének tagja.

Ezért hirdette meg a Csalán Egyesület „Még mindig tele a polc?” receptversenyét, melyre olyan receptekkel lehetett jelentkezni, amelyek egyik fő hozzávalója üvegekben házilag eltett finomság. Mivel fontosnak tartjuk egészségünk megőrzését, kértük, hogy a nevezők a receptekben lehetőség szerint kerüljék az ízfokozók, aromák, ételszínezékek és a cukor használatát, helyettük helyi, természetes hozzávalók szerepeljenek.

A felhívásra 21 nagyon színvonalas pályamű érkezett, melyeket szakértői zsűri értékelt.  A zsűri tagjai, Tornyos Balázs az Oliva Étterem mesterszakácsa, Poór Balázs táplálkozási szakértő és  a Csalán Egyesület két főmunkatársa Kiss Renáta és Győri Judit az értékelés során figyelembe vették a receptek érthetőségét, kreativitását, kivitelezhetőségét, valamint, hogy a receptben mennyire jelentős az eltett és a helyi hozzávalók aránya. Szintén fontos szempont volt az is, hogy az elkészített étel mennyire egészséges.

 A zsűri döntése alapján a fődíjat, a 25 literes zománcos fazekat Madarászné Kajdacsy Ágnes viheti haza a „medvehagymás erdei gomba leves” receptért, a második díj, a zománcos gyümölcsmosó boldog tulajdonosa pedig Hajós Ágnes lett a „csülkös zöldséges ragu paprikás-petrezselymes galuskával”  különlegesség beküldésével. A harmadik helyen holtversenyben a „zserbótallér” megalkotója és Dányi Dániel a „medvehagymás pizza” beküldője végeztek, az Ő ajándékuk 1-1 kötény.  A közönségdíjat  az egyébként is második helyet elért recept beküldője Hajós Ágnes nyerte, az ő „csülkös zöldséges ragu paprikás-petrezselymes galuskával” receptjét osztották meg legtöbben a facebook-on. Ezek mellett minden, a díjátadón résztvevő nevező befőző matricát és fakanalat kap ajándékba.

“Nagyon köszönjük a nevezőknek, hogy ilyen sok különleges egészség- és környezettudatos recepttel leptek meg bennünket.  A Csalán Egyesület mindent megtesz azért, hogy ezek a receptek minél több emberhez eljussanak és ezáltal is tovább népszérűsödjön a zöld életforma!” nyilatkozta Dr Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke az egyesület díjátadóval egybekötött sajtótájékoztatóján, a veszprémi Oliva Étteremben, ahol a rendezvény után a résztvevőknek lehetősége nyílt a díjnyertes ételek megkóstolására is.