Díjaztuk az ötletes receptelőket
A Csalán Egyesület ez év áprilisában a környezet- és egészségtudatos életmód népszerűsítése érdekében „Még mindig tele a polc?” címmel receptversenyt hirdetett. A felhívásra olyan receptekkel lehetett jelentkezni, amelyek egyik fő hozzávalója házilag eltett finomság.
A versenyre 21 nagyon színvonalas pályamű érkezett. A szakértői zsűri döntése alapján a fődíjat, a 25 literes zománcos fazekat,Madarászné Kajdacsy Ágnes a „medvehagymás erdei gomba leves” receptjével, melyet a 2012. május 10-én tartott díjátadón, a veszprémi Oliva Étteremben vehetett át. A receptek megtekinthetők a Csalán Egyesület honlapján a http://csalan.hu/mit-teszunk/okovasar/recepttar oldalon.
„Élelmiszereink sokszor a messzi országokból érkeznek, beszerzéseink során nem mindig szempont az, hogy helyi termékeket vegyünk, idényalapanyagokból főzzünk, hogy ne fogyasszunk előre elkészített, félkész, fagyasztóból mikróval melegített ételt. Különösen télen jellemző ez a fogyasztás, hiszen itthon nincsenek friss zöldségek, gyümölcsök a piacon. Ha azonban a bőség idején - környezetbarát módon - elteszed a gyümölcsöket, zöldségeket, azokat az ínségesebb téli időszakban érdekes, változatos ételek elkészítésére használhatod. Újfajta ízeket varázsolhatsz a lezárt befőttesüvegek tartalmából, legyen ez barackkompót, lecsó, zöldbab, vagy valamely aszalvány.”- nyilatkozta Poór Balázs táplálkozási szakértő, a receptverseny zsűrijének tagja.
Ezért hirdette meg a Csalán Egyesület „Még mindig tele a polc?” receptversenyét, melyre olyan receptekkel lehetett jelentkezni, amelyek egyik fő hozzávalója üvegekben házilag eltett finomság. Mivel fontosnak tartjuk egészségünk megőrzését, kértük, hogy a nevezők a receptekben lehetőség szerint kerüljék az ízfokozók, aromák, ételszínezékek és a cukor használatát, helyettük helyi, természetes hozzávalók szerepeljenek.
A felhívásra 21 nagyon színvonalas pályamű érkezett, melyeket szakértői zsűri értékelt. A zsűri tagjai, Tornyos Balázs az Oliva Étterem mesterszakácsa, Poór Balázs táplálkozási szakértő és a Csalán Egyesület két főmunkatársa Kiss Renáta és Győri Judit az értékelés során figyelembe vették a receptek érthetőségét, kreativitását, kivitelezhetőségét, valamint, hogy a receptben mennyire jelentős az eltett és a helyi hozzávalók aránya. Szintén fontos szempont volt az is, hogy az elkészített étel mennyire egészséges.
A zsűri döntése alapján a fődíjat, a 25 literes zománcos fazekat Madarászné Kajdacsy Ágnes viheti haza a „medvehagymás erdei gomba leves” receptért, a második díj, a zománcos gyümölcsmosó boldog tulajdonosa pedig Hajós Ágnes lett a „csülkös zöldséges ragu paprikás-petrezselymes galuskával” különlegesség beküldésével. A harmadik helyen holtversenyben a „zserbótallér” megalkotója és Dányi Dániel a „medvehagymás pizza” beküldője végeztek, az Ő ajándékuk 1-1 kötény. A közönségdíjat az egyébként is második helyet elért recept beküldője Hajós Ágnes nyerte, az ő „csülkös zöldséges ragu paprikás-petrezselymes galuskával” receptjét osztották meg legtöbben a facebook-on. Ezek mellett minden, a díjátadón résztvevő nevező befőző matricát és fakanalat kap ajándékba.
“Nagyon köszönjük a nevezőknek, hogy ilyen sok különleges egészség- és környezettudatos recepttel leptek meg bennünket. A Csalán Egyesület mindent megtesz azért, hogy ezek a receptek minél több emberhez eljussanak és ezáltal is tovább népszérűsödjön a zöld életforma!” nyilatkozta Dr Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke az egyesület díjátadóval egybekötött sajtótájékoztatóján, a veszprémi Oliva Étteremben, ahol a rendezvény után a résztvevőknek lehetősége nyílt a díjnyertes ételek megkóstolására is.
1% - Köszönjük!
Köszönjük, hogy ránk gondoltál 1%-od felajánlásakor. Ez nekünk 134.000 Ft-ot jelentett 2020-ban, melyet éghajlatbarát megoldások átadására fordítottunk.
1% felajánlás
Adód 1%-ával hozzájárulhatsz egyik legnépszerűbb kiadványunk a
B, mint befőzés - ez csak természetes!
újra kiadásához!
Amint megjelenik, kérd tőlünk a Te példányodat!
A felajánlásodat ez úton is köszönjük!
Adószámunk: 18925238-1-19
Belépés
- Aktuális
- Tarts velünk!
- Helyit?
- Tőlük vásárolhatsz
- Bagyura Ferenc
- Biogold Natur Kft.
- Boroszlán Kertészet
- Bésán János
- Böjte Tiborné
- Csíki Zsolt
- Frank János
- Frecot Emese
- Gusztos Sándor
- Heinbach Szilvia
- Ivácson Attila
- Kovácsné Hajni
- Kun Lászlóné
- Lang Zsusska
- Legeza József
- Lukacsics Mónika - Pinky
- Molnár Mária Szoc.szöv.
- Rajhonáné Falvassy Dóra
- Somodi Edit
- Szabó Bálint
- Szent Kinga Éléstára
- Sárkány Zsuzsa
- Takács Ferenc
- Rákos Margit
- Volf Tibor
- Polgárné Erika
- Kéri Márta
- Recepttár
- Mitől helyi?
- Miért vegyek helyit?
- Vásároljunk közösségben!
- Tőlük vásárolhatsz
- Ötletek
- Zöld tippek
- Környezeti nevelés
- Biokerti tippek
- Tervezd meg Te is a kerted!
- Nevelj Te is palántát!
- Alakíts ki vetésforgót!
- Jó és rossz szomszédok
- Ágyások kialakítása
- Ásás helyett
- Vetési tippek
- Előveteményezhetsz
- A lemosó permetezésről
- Készíts komposztot!
- Hogyan ültesd a bogyósokat?
- A talajtakarásról
- Sárgalapot a kártevőknek!
- El a csigákkal!
- A kerti utakért
- Lyukas levelek ellen
- Védőnövények a veteményesben
- Gyűjtsd Te is az esővizet!
- Csalánlé készítése
- Védekezz fahamuval!
- Ritkítás, egyelés
- Vakondok a biokertben
- Puszpángveszély
- Levéltetvek
- Csalánról