"Mentés másként" receptverseny

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
"Mentés másként" receptverseny
Fotós: 
Csalán fotó
.

Előző receptversenyünkkel segítettük kiüríteni a spájzok polcait, Mentés másként versenyünkkel pedig szeretnénk közreműködni azok újratöltésében. Nem kell más, csak egy befőzőfazék, egy fakanál és némi bűbáj, hogy tartósítószermentes finomságokkal teli üvegcsék kerülhessenek a kamrába.

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület receptversenyt indít útjára „Mentés másként” címmel, melynek célja az egészséges, helyi termények vegyszermentes befőzési lehetőségeinek összegyűjtése, népszerűsítése. A különféle ízvilágba kalauzoló receptek versenyének további célja a nagy energiafogyasztással és áramfüggőséggel járó fagyasztás kiváltása egészséges, könnyen követhető eljárásokkal. A receptversenyre szeptember 10-ig lehet pályázni részletes leírásokkal, fényképekkel, a nyertesek a befőzést segítő komoly eszközökkel gazdagodhatnak (savanyító kerámia edény, befőzőfazék stb.). A versenyre a mentesmaskent [at] csalan [dot] hu e-mail címre küldött leírásokkal lehet pályázni.

 

„A tavasztól őszig terjedő időszak a háztartások befőzési időszaka, amikor a téli finomságokat tesszük el valamely eljárással. De nem mindegy, hogy milyen módszert választunk! Sokan a fagyasztást illetve a tartósítószerrel készülő tartósítást választják az egyszerűségre és a gyorsaságra hivatkozva. Célunk annak bemutatása, hogy egyszerűen és gyorsan el tudjuk tenni terményeinket úgy is, hogy az egészséges és környezetbarát legyen. A receptek tárháza nagyon széles körű, a receptversennyel beigazolódik az, hogy igenis van alternatívája a bevált módszereknek, és így segítséget tudunk nyújtani a vegyszermentes tartósítás adta lehetőségek kipróbálásához. Vegetát, aszalványt, gyümölcsöt, zöldséget, lekvárt, savanyúságokat rakhatunk el télire úgy, hogy biztosak lehetünk azok teljes adalékanyag mentességében..” – mondta el Győri Judit programfelelős.

 

„Hamarosan minden zöldség és gyümölcs készen áll arra, hogy egy kis varázslattal megfűszerezve a befőttes üvegekbe találja magát. Nincs más dolgunk hát, mint hogy megfogjuk a fakanalat és hagyjuk magunkat elcsábítani az ízek, az illatok és a természetes tartósítás világában. Amikor a bűbáj bekövetkezik, már csak nevezni kell receptversenyünkre! – nyilatkozta Ring Júlia, a Csalán Egyesület kommunikációs munkatársa.

 

„A befőzési szezon örömére hirdetett versenyt nem csak konyhatündérek figyelmébe ajánljuk. Bátran nevezhet olyan is, aki még csak most kacérkodik a befőzőkanállal! Vájlingokat tehát elő, a mai nappal induló hajrát szeptember 10-én éjfélkor zárjuk, a nyereményeket pedig az esemény méltó zárásaként a XII. Ökovásárban, azaz szeptember 29-én adjuk át a szerencséseknek. A recepteket bátran variálhatjuk újdonságokkal, egy a lényeg, hogy lehetőség szerint kerüljük a különféle adalékanyagok használatát. A többi a fantáziánkra van bízva, a kreativitást a zsűri külön értékeli.” – tette hozzá a Csalános kommunikációs

 

 A Mentés másként receptversenyre ismét fotódokumentáció leadásával, névvel és elérhetőséggel ellátott, részletesen leírt recepteljárásokkal lehet pályázni a lejebb megtalálható versenykiírásnak megfelelően. A beküldött receptek felkerülnek a www.csalan.hu/mentes-maskent oldalra, valamint a Csalán facebook profiljára is (www.facebook.com/csalanegyesulet).

 

A receptverseny támogatója a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázati programja.

 

További információ:

Győri Judit programfelelős, Csalán Egyesület

gyorij [at] csalan [dot] hu, 88/ 578 390, 06 /30/ 468 49 94

Kapcsolódó anyagok: