"Mentés másként" receptverseny

Előző receptversenyünkkel segítettük kiüríteni a spájzok polcait, Mentés másként versenyünkkel pedig szeretnénk közreműködni azok újratöltésében. Nem kell más, csak egy befőzőfazék, egy fakanál és némi bűbáj, hogy tartósítószermentes finomságokkal teli üvegcsék kerülhessenek a kamrába.
A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület receptversenyt indít útjára „Mentés másként” címmel, melynek célja az egészséges, helyi termények vegyszermentes befőzési lehetőségeinek összegyűjtése, népszerűsítése. A különféle ízvilágba kalauzoló receptek versenyének további célja a nagy energiafogyasztással és áramfüggőséggel járó fagyasztás kiváltása egészséges, könnyen követhető eljárásokkal. A receptversenyre szeptember 10-ig lehet pályázni részletes leírásokkal, fényképekkel, a nyertesek a befőzést segítő komoly eszközökkel gazdagodhatnak (savanyító kerámia edény, befőzőfazék stb.). A versenyre a mentesmaskent [at] csalan [dot] hu e-mail címre küldött leírásokkal lehet pályázni.
„A tavasztól őszig terjedő időszak a háztartások befőzési időszaka, amikor a téli finomságokat tesszük el valamely eljárással. De nem mindegy, hogy milyen módszert választunk! Sokan a fagyasztást illetve a tartósítószerrel készülő tartósítást választják az egyszerűségre és a gyorsaságra hivatkozva. Célunk annak bemutatása, hogy egyszerűen és gyorsan el tudjuk tenni terményeinket úgy is, hogy az egészséges és környezetbarát legyen. A receptek tárháza nagyon széles körű, a receptversennyel beigazolódik az, hogy igenis van alternatívája a bevált módszereknek, és így segítséget tudunk nyújtani a vegyszermentes tartósítás adta lehetőségek kipróbálásához. Vegetát, aszalványt, gyümölcsöt, zöldséget, lekvárt, savanyúságokat rakhatunk el télire úgy, hogy biztosak lehetünk azok teljes adalékanyag mentességében..” – mondta el Győri Judit programfelelős.
„Hamarosan minden zöldség és gyümölcs készen áll arra, hogy egy kis varázslattal megfűszerezve a befőttes üvegekbe találja magát. Nincs más dolgunk hát, mint hogy megfogjuk a fakanalat és hagyjuk magunkat elcsábítani az ízek, az illatok és a természetes tartósítás világában. Amikor a bűbáj bekövetkezik, már csak nevezni kell receptversenyünkre! – nyilatkozta Ring Júlia, a Csalán Egyesület kommunikációs munkatársa.
„A befőzési szezon örömére hirdetett versenyt nem csak konyhatündérek figyelmébe ajánljuk. Bátran nevezhet olyan is, aki még csak most kacérkodik a befőzőkanállal! Vájlingokat tehát elő, a mai nappal induló hajrát szeptember 10-én éjfélkor zárjuk, a nyereményeket pedig az esemény méltó zárásaként a XII. Ökovásárban, azaz szeptember 29-én adjuk át a szerencséseknek. A recepteket bátran variálhatjuk újdonságokkal, egy a lényeg, hogy lehetőség szerint kerüljük a különféle adalékanyagok használatát. A többi a fantáziánkra van bízva, a kreativitást a zsűri külön értékeli.” – tette hozzá a Csalános kommunikációs
A Mentés másként receptversenyre ismét fotódokumentáció leadásával, névvel és elérhetőséggel ellátott, részletesen leírt recepteljárásokkal lehet pályázni a lejebb megtalálható versenykiírásnak megfelelően. A beküldött receptek felkerülnek a www.csalan.hu/mentes-maskent oldalra, valamint a Csalán facebook profiljára is (www.facebook.com/csalanegyesulet).
A receptverseny támogatója a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázati programja.
További információ:
Győri Judit programfelelős, Csalán Egyesület
gyorij [at] csalan [dot] hu, 88/ 578 390, 06 /30/ 468 49 94
1% - Köszönjük!
Köszönjük, hogy ránk gondoltál 1%-od felajánlásakor. Ez nekünk 134.000 Ft-ot jelentett 2020-ban, melyet éghajlatbarát megoldások átadására fordítottunk.
1% felajánlás
Adód 1%-ával hozzájárulhatsz egyik legnépszerűbb kiadványunk a
B, mint befőzés - ez csak természetes!
újra kiadásához!
Amint megjelenik, kérd tőlünk a Te példányodat!
A felajánlásodat ez úton is köszönjük!
Adószámunk: 18925238-1-19
Belépés
- Aktuális
- Tarts velünk!
- Helyit?
- Tőlük vásárolhatsz
- Bagyura Ferenc
- Biogold Natur Kft.
- Boroszlán Kertészet
- Bésán János
- Böjte Tiborné
- Csíki Zsolt
- Frank János
- Frecot Emese
- Gusztos Sándor
- Heinbach Szilvia
- Ivácson Attila
- Kovácsné Hajni
- Kun Lászlóné
- Lang Zsusska
- Legeza József
- Lukacsics Mónika - Pinky
- Molnár Mária Szoc.szöv.
- Rajhonáné Falvassy Dóra
- Somodi Edit
- Szabó Bálint
- Szent Kinga Éléstára
- Sárkány Zsuzsa
- Takács Ferenc
- Rákos Margit
- Volf Tibor
- Polgárné Erika
- Kéri Márta
- Recepttár
- Mitől helyi?
- Miért vegyek helyit?
- Vásároljunk közösségben!
- Tőlük vásárolhatsz
- Ötletek
- Zöld tippek
- Környezeti nevelés
- Biokerti tippek
- Tervezd meg Te is a kerted!
- Nevelj Te is palántát!
- Alakíts ki vetésforgót!
- Jó és rossz szomszédok
- Ágyások kialakítása
- Ásás helyett
- Vetési tippek
- Előveteményezhetsz
- A lemosó permetezésről
- Készíts komposztot!
- Hogyan ültesd a bogyósokat?
- A talajtakarásról
- Sárgalapot a kártevőknek!
- El a csigákkal!
- A kerti utakért
- Lyukas levelek ellen
- Védőnövények a veteményesben
- Gyűjtsd Te is az esővizet!
- Csalánlé készítése
- Védekezz fahamuval!
- Ritkítás, egyelés
- Vakondok a biokertben
- Puszpángveszély
- Levéltetvek
- Csalánról