Zöld otthon a belvárosban

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
Élj zölden!
Fotós: 
Csalán fotó
.

Otthonzöldítő megoldásokkal és praktikus tanácsokkal gazdagodott minden érdeklődő, Kossuth utcai járókelő, akit péntek délután magával ragadott a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület csípős lendülete. Környezetbarát technológiákra épülő modellek, illetve a ház körül alkalmazható, könnyen és olcsón beszerezhető megoldások várták a „zöld standnál” az utca emberét.

Komposztláda, esővízgyűjtő, napkollektoros aszaló… A Csalán „zöld udvarának” már jól ismert modelljei most a Kossuth utcai akciónapon hirdették a tudatos gondolkodás eszméjét. Igazi zöld központtá alakult a belvárosi járdasziget, hiszen a kertben használatos hasznosságok mellett, napenergiával működő szerkezetek kicsinyített másait tanulmányozhatták a családfők, míg az anyukák különféle praktikus ötleteket hallhattak arról, hogyan tudják csökkenteni a család kiadásait. Mindeközben pedig a gyerekek lelkesen kergethették a mini napkollektorokkal felszerelt, a Nap áldásos hatásának következtében állandóan mozgásban lévő kisautókat.

 

„Jól megfogható üzenetekkel, áttekinthető, világos és könnyen alkalmazható megoldásokat felsorakoztatva szeretnénk utat mutatni a családoknak, hogy lássák, a környezetbarát megoldásokat alkalmazva sokat tudnak „húzni a nadrágszíjon”. Hiszen egyikünknek sem mindegy, hogy egy-egy befizetendő számla feladását követően, mennyi pénz marad a kasszában. Mindezt játszi könnyedséggel lehet véghezvinni úgy, hogy közben - és nem utolsó sorban - környezetvédő módon járunk el. A bemutatott megoldások alkalmazásával, valamint az általunk ajánlott kisebb eszközök beszerzésével és azok rendszeres használatával nagyon sokat tehetünk jövőnkért.” – mondta Szalay Tímea, a Csalán elnöke

 

„Az otthonzöldítő akció egyben előprogramja, ráhangolója a június 23-án megrendezésre kerülő I. Ökofesztiválnak, melyet Veszprém MJV Önkormányzatával együttműködve valósít meg a szervezet. A környezetbarát technológiákat bemutató, helyi illetőségű cégek és szakemberek termékei és szolgáltatásai egyfajta iránymutatást nyújtanak. Segítenek eligazodni, hogyan tudunk öko-tudatosak lenni pincétől a padlásig.” – tette hozzá az egyesület elnöke

 

Az egész napos nyári fesztivál keretein belül a kiállítók mellett számíthatunk szakmai előadásokra, játékokra és szórakoztató műsorelemekre is, melyek a június harmadik szombatján zöldre festik a belváros szívét, az Óváros teret.