Csikós Kriszta

Nyomtatóbarát változat

  

    

    

Csikós Kriszta, Veszprém  - Paleo és nyers vegán ételek

     

    

Sokan nem igazán tudják mit is jelent a nyers vegán étel: csak növényi alapanyagokból készül, melyeket sütés-főzés nélkül készülnek; 42 fok alatti melegítést használok, hogy a növényekben minden hasznos anyag benne maradjon.

Azért nyers vegán ételeket készítek, mert mindig idegenkedtem a sütés-főzéstől, a vele járó tennivalóktól. Aztán felfedeztem a nyers vegán táplálkozás előnyeit, melyek közül az édességek azok, melyek nagyon vonzóak, könnyen beépíthetők az étrendünkbe.

Sokan glutén érzékenyek, én magam is emiatt tértem át a vegán és gluténmentes étrendre.

Kedvenc ételem: mindig más, mindig van egy aktuális kedvenc. Mostanában az „Adri kedvence” mignon a kedvencem, ami Lénárd Gitta receptjének a továbbfejlesztése. Ebbe egy almás réteg kerül még pluszba az eredeti recepthez képest.

Vásárlók kedvence: A nagy klasszikus a csokis gesztenye torta, mely talán a hagyományos ízvilághoz a leginkább közel áll. Emellett a kókuszos golyókat választják sokan. Azt gondolom ezek azok, ami a hagyományos süteményekre a legjobban hasonlítanak.

A nyers ételeknek nagyon magas a rost-, ásványi anyag- és vitamin tartalma, ezért étkezés is helyettesíthető velük. A nyersételek koncepciójával 8 éve foglalkozom; kezdetben zöld turmixokat fogyasztottam, melybe gyömbért és citromot téve valódi ételelixírhez jutottam.

Nyers ételeimben törekszem arra, hogy a saját magam által megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket is felhasználjam.