Fűszeres vadszilva lekvár

Nyomtatóbarát változat
Fűszeres vadszilva lekvár

Hogy mit lehet varázsolni a gyepükben, réteken, parkokban fellelhető "fosókából"? Hát ezt. A fűszeres vadszilva lekvárt mind a húsevők kedvelik majd egy finom sülthöz, mind a növényevők élvezni fogják akár az unalmas darástészta feldobására.

Hozzávalók: 
  • 2,5 kg pirosas vadszilva, vagy nemesített ringló
  • 1 csapott kiskanál só
  • 1 csapott evőkanál őrölt fahéj
  • 5 cm gyömbér megreszelve
  • 2-5 hegyes kicsi erőspaprika (cicakuki) vagy egy kiskanál szárított erőspaprika
  • 30 dkg kristálycukor
  • 5 dkg mazsola

 

Elkészítés: 

A kerekszilva nem magvaváló, így elő kell főzni és passzírozással lehet a magot eltávolítani. Ehhez tegyétek a megmosott szilvát egy lábosba, öntsetek alá 1 dl vizet, majd forraljátok fel, de közben párszor keverjétek meg. Főzzétek a levében 10 percig, majd hagyjátok langyosra hűlni. Ezután passzírozzátok át. Ezt akár egy erősebb műanyag tésztaszűrőn át is megcsinálhatjátok, egy a szűrőbe illő aljú fakanállal. A szűrőn maradt héjat, magot ki kell dobni, a gyümölcsvelőt a lábosban tovább kell főzni.

Ha ringlóból készítitek, akkor azt magozzátok ki és 1 dl vizet aláöntve forraljátok fel. Kb 30 percig főzzétek keverés közben, amíg besűrűsödik. Ha már lekvár állagú, tegyétek bele a leírt hozzávalókat a mazsola kivételével és főzzétek még 5 percig. Kóstoljátok meg, és ha valamelyik ízt kiemelnétek, tegyetek bele még a megfelelő hozzávalóból. Az erőspaprikát mindenki ízlése szerint használja, gondolva a többiekre is! Utoljára a mazsolát adjátok hozzá, ezzel újabb 5 percig főzzétek.

Az utolsó 10 percben tiszta, száraz csavaros üvegeket melegítsetek elő: egy tepsibe engedjetek 2 cm vizet, állítsátok bele a fedél nélküli üvegeket és forraljátok a vizet. A forró üvegekbe merjétek bele a lekvárt, majd az üvegeket lecsavarva egymás mellé rakva laposan takarjátok be. Így maradjanak a teljes kihűlésig.

A jó zárást könnyű ellenőrizni, a lehűléskor a fedelek kissé homorúak lesznek. Ha nem szívja be a lehűlt levegő a fedelet, akkor cseréljétek ki, vagy próbáljatok még csavarni rajta. Ezután az üveget tegyétek egy kisebb fazék vízbe úgy, hogy a teteje 2 cm-t kilógjon. Melegítsétek fel a vizet kb 90 fokra, tartsátok forrón fél óráig, majd maradjon benne az üveg kihűlésig.

 

Jó étvágyat hozzá!

 

Beküldte: 
Madarászné Kajdacsy Ágnes