Fűszeres vadszilva lekvár
Hogy mit lehet varázsolni a gyepükben, réteken, parkokban fellelhető "fosókából"? Hát ezt. A fűszeres vadszilva lekvárt mind a húsevők kedvelik majd egy finom sülthöz, mind a növényevők élvezni fogják akár az unalmas darástészta feldobására.
- 2,5 kg pirosas vadszilva, vagy nemesített ringló
- 1 csapott kiskanál só
- 1 csapott evőkanál őrölt fahéj
- 5 cm gyömbér megreszelve
- 2-5 hegyes kicsi erőspaprika (cicakuki) vagy egy kiskanál szárított erőspaprika
- 30 dkg kristálycukor
- 5 dkg mazsola
A kerekszilva nem magvaváló, így elő kell főzni és passzírozással lehet a magot eltávolítani. Ehhez tegyétek a megmosott szilvát egy lábosba, öntsetek alá 1 dl vizet, majd forraljátok fel, de közben párszor keverjétek meg. Főzzétek a levében 10 percig, majd hagyjátok langyosra hűlni. Ezután passzírozzátok át. Ezt akár egy erősebb műanyag tésztaszűrőn át is megcsinálhatjátok, egy a szűrőbe illő aljú fakanállal. A szűrőn maradt héjat, magot ki kell dobni, a gyümölcsvelőt a lábosban tovább kell főzni.
Ha ringlóból készítitek, akkor azt magozzátok ki és 1 dl vizet aláöntve forraljátok fel. Kb 30 percig főzzétek keverés közben, amíg besűrűsödik. Ha már lekvár állagú, tegyétek bele a leírt hozzávalókat a mazsola kivételével és főzzétek még 5 percig. Kóstoljátok meg, és ha valamelyik ízt kiemelnétek, tegyetek bele még a megfelelő hozzávalóból. Az erőspaprikát mindenki ízlése szerint használja, gondolva a többiekre is! Utoljára a mazsolát adjátok hozzá, ezzel újabb 5 percig főzzétek.
Az utolsó 10 percben tiszta, száraz csavaros üvegeket melegítsetek elő: egy tepsibe engedjetek 2 cm vizet, állítsátok bele a fedél nélküli üvegeket és forraljátok a vizet. A forró üvegekbe merjétek bele a lekvárt, majd az üvegeket lecsavarva egymás mellé rakva laposan takarjátok be. Így maradjanak a teljes kihűlésig.
A jó zárást könnyű ellenőrizni, a lehűléskor a fedelek kissé homorúak lesznek. Ha nem szívja be a lehűlt levegő a fedelet, akkor cseréljétek ki, vagy próbáljatok még csavarni rajta. Ezután az üveget tegyétek egy kisebb fazék vízbe úgy, hogy a teteje 2 cm-t kilógjon. Melegítsétek fel a vizet kb 90 fokra, tartsátok forrón fél óráig, majd maradjon benne az üveg kihűlésig.
Jó étvágyat hozzá!
Helyit?
- Tőlük vásárolhatsz
- Bagyura Ferenc
- Biogold Natur Kft.
- Boroszlán Kertészet
- Bésán János
- Böjte Tiborné
- Csíki Zsolt
- Frank János
- Frecot Emese
- Gusztos Sándor
- Heinbach Szilvia
- Ivácson Attila
- Kovácsné Hajni
- Kun Lászlóné
- Lang Zsusska
- Legeza József
- Lukacsics Mónika - Pinky
- Molnár Mária Szoc.szöv.
- Rajhonáné Falvassy Dóra
- Somodi Edit
- Szabó Bálint
- Szent Kinga Éléstára
- Sárkány Zsuzsa
- Takács Ferenc
- Rákos Margit
- Volf Tibor
- Polgárné Erika
- Kéri Márta
- Recepttár
- Mitől helyi?
- Miért vegyek helyit?
- Vásároljunk közösségben!
1% - Köszönjük!
Köszönjük, hogy ránk gondoltál 1%-od felajánlásakor. Ez nekünk 134.000 Ft-ot jelentett 2020-ban, melyet éghajlatbarát megoldások átadására fordítottunk.
1% felajánlás
Adód 1%-ával hozzájárulhatsz egyik legnépszerűbb kiadványunk a
B, mint befőzés - ez csak természetes!
újra kiadásához!
Amint megjelenik, kérd tőlünk a Te példányodat!
A felajánlásodat ez úton is köszönjük!
Adószámunk: 18925238-1-19
Belépés
- Aktuális
- Tarts velünk!
- Helyit?
- Tőlük vásárolhatsz
- Bagyura Ferenc
- Biogold Natur Kft.
- Boroszlán Kertészet
- Bésán János
- Böjte Tiborné
- Csíki Zsolt
- Frank János
- Frecot Emese
- Gusztos Sándor
- Heinbach Szilvia
- Ivácson Attila
- Kovácsné Hajni
- Kun Lászlóné
- Lang Zsusska
- Legeza József
- Lukacsics Mónika - Pinky
- Molnár Mária Szoc.szöv.
- Rajhonáné Falvassy Dóra
- Somodi Edit
- Szabó Bálint
- Szent Kinga Éléstára
- Sárkány Zsuzsa
- Takács Ferenc
- Rákos Margit
- Volf Tibor
- Polgárné Erika
- Kéri Márta
- Recepttár
- Mitől helyi?
- Miért vegyek helyit?
- Vásároljunk közösségben!
- Tőlük vásárolhatsz
- Ötletek
- Zöld tippek
- Környezeti nevelés
- Biokerti tippek
- Tervezd meg Te is a kerted!
- Nevelj Te is palántát!
- Alakíts ki vetésforgót!
- Jó és rossz szomszédok
- Ágyások kialakítása
- Ásás helyett
- Vetési tippek
- Előveteményezhetsz
- A lemosó permetezésről
- Készíts komposztot!
- Hogyan ültesd a bogyósokat?
- A talajtakarásról
- Sárgalapot a kártevőknek!
- El a csigákkal!
- A kerti utakért
- Lyukas levelek ellen
- Védőnövények a veteményesben
- Gyűjtsd Te is az esővizet!
- Csalánlé készítése
- Védekezz fahamuval!
- Ritkítás, egyelés
- Vakondok a biokertben
- Puszpángveszély
- Levéltetvek
- Csalánról