Növények

Nyomtatóbarát változat

Milyen növényt válasszunk?

A növények kiválasztási szempontjai között szerepel a telepítési hely iránti igényük, a növények növekedési tulajdonságai és a külső megjelenés. Ezek közül a telepítési hely iránt igényeiknek meghatározó szerepe van, mivel az erősen hat a növekedési tulajdonságokra és a külső megjelenésre is.

 

A növények kapaszkodási formájuk szerint lehetnek önkapaszkodók és támasztékot igénylők. Támasztékot igényelnek a csavarodó, a kacsos és a támaszkodva akaszkodó növények. Az önkapaszkodó növények tapadószerveikkel (gyökérrel vagy tapadókoronggal) rögzítik magukat a falon.

 

 

A csavarodó növények hajtásaik a támaszték köré fonódnak. A kacsos növényeknél a  növény valamely szerve alakul át kaccsá, mely körülöleli a támasztékot. A támasztékra akaszkodók (pl. rózsák) töviseikkel vagy rövid oldalhajtásaikkal segítik a tartást.

 

Minden olyan falnál, amelyen tágulási hézagok vagy szellőzőnyílások vannak, kerüljük a negatív fototrópos, a csavarodó és a különösen vastag hajtásvastagságot képző növények használatát.

 

 

A gyökérrel kapaszkodó (pl. trombitacserjék) a hajtás fénnyel ellentétel oldalán rövid tapadógyökereket hajtanak, mely a házfal legapróbb pórusaiban és kitüremkedéseiben meg tud kapaszkodni. A tapadógyökerek nem vesznek fel sem vizet sem tápanyagot.

 

A tapadókorongos kacsos növények (pl. vadszőlő) elágazó kacsai végén tapadóanyag válik ki, ha a hajtás a falhoz ér. Ez a váladék rögzíti elsőként a növényt a falhoz, majd kialakul a tapadókorong is, mely a fal legkisebb repedéseiben, egyenetlenségeiben képes megkapaszkodni.

 

A növények kiválasztásánál a kapaszkodási forma mellett a növekedési tulajdonságokat és a külső megjelenést is figyelembe kell venni.

 

 

Negatív fototrópos növények:

  • trombitacserje (Camsis sp.)
  • kínai iszalag (Fallopia aubertii)
  • borostyánfélék (Hedera sp.)
  • vadszőlők (Parthenocissus sp.)
  • lilaakác (Wisteria sp.)

 

Futónövények és növekedési tulajdonságaik