Fogyasztóvédelem

Nyomtatóbarát változat

A legvédettebb fogyasztó a jogait ismerő és érvényesíteni képes fogyasztó. Nincs az az intézményrendszer amely ennél jobb védelmet nyújthat. Ezért is szeretnénk, ha minél többen megismernék fogyasztói alapjogaikat, amelyeket összegyűjtöttünk.

Nem elég azonban a jogaidat ismerned, nagyon fontos ezen túl a megfontolt, tudatos választás, a zöld gondolkodás az élet minden területén. Tudatos vásárlói tippekkel ITT találkozhatsz.

Sérelem ért a boltban? Nem érted a gázszámlát? Nem tudod, mit jelent a sok „E” a csomagoláson? Bizonytalan vagy a háztartási gép vásárlásánál? Rossz munkát végzett a „szakember”? Fogyasztóvédelmi tanácsadásunk online is elérhető, vagy írj e-mailt a fogyasztovedelem [at] csalan [dot] hu-ra. Ha másokkal is megosztanád gondolataidat, tapasztalataidat, csatlakozz a fogyasztóvédelmi fórumhoz.

Tanácsot a költségvetésből finanszírozott Fogyasztóvédelmi Tanácsadó Irodáktól is kaphatsz, Veszprém megyében az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület helyi szervezet működteti Veszprémben, a Kossuth utca 10. alatt.

Ha nem jutunk dűlőre az üzlettel a vásárolt termék minőségét, biztonságosságát illetően, a Békéltető Testülethez fordulhatunk, amely a bírósági procedúránál emberibb módon, a vásárló számára ingyenesen kínál megoldást vitás helyzetekre.

A fogyasztóvédelem hazai intézményrendszere folyamatosan változik, ennek részben az Európai Unió útmutatásai, részben a különböző politikai elképzelések is okai. A fogyasztóvédelem fő szervei jelenleg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, amely a fogyasztóvédelem jogszabályi és hatósági előírásinak betartatását ellenőrzi, piacfelügyeleti tevékenységet végez és vizsgálatokat folytat. A Gazdasági Versenyhivatalt, többek között, a fogyasztókat sértő tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt kereshetjük. Egyre nagyobb szerepet játszik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, amely a pénzügyi szolgáltatóknak mutat utat a fogyasztóbarát viselkedés felé. Az élelmiszerekkel kapcsolatos fogyasztóvédelmi panaszok és ellenőrzések a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság irodáiban kérhetők. Továbbra is fontos az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerepe a mindannyiunkat érintő környezet-egészségügyi kérdésekben (ivóvíz, hulladékkezelés stb.)

A Csalán Egyesület a fogyasztók tájékozódását segíti közérthető, tömör, célratörő kiadványaival, amelyek példányát Te is megkaphatod nálunk, vagy akár ITT le is töltheted.

Figyelmedbe ajánljuk fogyasztóvédelmi kisfilmjeinket is, melyeket ITT tölthetsz le.

 

MERT MINDENKI FOGYASZTÓ - TÁJÉKOZTATÓ KAMPÁNY A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN

(TAMOP-5.5.6-08/2-2008-0007)

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.


Közreműködő szervezet:

ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

1134 Budapest, Váci út 45. „C” épület