Számok, tények

Nyomtatóbarát változat

A Csalán Egyesületet azért hoztuk létre, hogy szervezett formában segíthessük a Veszprém megyében lakókat a zöldebb, egészségesebb életmód kialakításában. Zöld tippjeinkkel, kölcsönözhető eszközeinkkel, rendezvényeinkkel több száz háztartást varázsoltunk minden évben zöldebbé.

Büszke vagyok arra, hogy a Csalán az elmúlt 18 évben a Közép-Dunántúli Régió egyik legdinamikusabban fejlődő környezetvédelmi szervezetévé nőtte ki magát. Munkatársaink és önkénteseink aktívan részt vesznek a helyi, megyei, regionális környezetvédelmi élet alakításában és településfejlesztési döntéseiben.

Komoly eredményeket azonban csak együtt érhetünk el. Csatlakozz hozzánk, látogass el irodánkba, olvasd el zöld tippjeinket!

Nem kell fenekestől felfordítanod az életed. Ha csak egy kicsit változtatsz, ha egy apró lépést megteszel mindennapi teendőid során, máris az eddigieknél többet tettél környezetünkért, és az egészségesebb, biztonságosabb, zöldebb életmód felé haladtál.

Szinte bármit zöldíthetsz: a konyhát, a takarítást, a bevásárlást, a táplálkozást, az építkezést vagy a kikapcsolódást.

Élj zölden! Mi segítünk.

Szeretettel várunk irodánkban, rendezvényeinken, honlapunkon és tagjaink sorában!

Dr. Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke

 

Az elmúlt évek során elért eredményeink:

 • 2014-ben több száz család befőzési praktikáit gazdagítottuk a vegyszermentes eljárások bemutatásával, "B, mint befőzés" című kiadvány készítésével. Emellett egyre nagyobb figyelmet kapnak helyi értékeink, melyekre fesztiválokon, iskolai foglalkozásokon hívtuk fel a figyelmet.
 • 2013-ban elindítottuk Veszprémben helyi termelői piacunkat, mely azóta is minden péntek délután biztosítja az egészséges, megbízható helyi élelmiszereket közvetlenül a termelőktől. Köszönhetően a piacnak, egy-egy pénteken több száz család asztalára kerül a friss helyi és egyben házi portéka
 • 2012-ben mintegy 10.000 családot segítettünk hasznos információval és komposztáló edénnyel abban, hogy önmaguk is komposztálni tudjanak.
 • 2010-ben magán- és céges adományoknak köszönhetően közel 3,5 milló forint értékű adománnyal segítettük a vörösiszap-katasztrófa sújtotta területeken élő embereket és az ott dolgozók munkáját.
 • Számos új programot indítottunk útjára annak érdekében, hogy minél többen tudják az életüket egyszerűen zöldíteni. Így megrendeztünk immár 14 alkalommal Ökovásárunkat, hírdettünk Fa-Örökbefogadási Programot, segítettük a házi komposztálást ismeretekkel és eszközökkel, alakítottunk ki Zöld Homlokzat, Ökovásár, Komposztálni jó!, Fogyasztóvédelem.
 • 2007-ben ünnepeltük az Egyesület 10 éves fennállását, meghatároztuk a következő 10 év célkitűzéseit.
 • 2006-ban mi szerveztük meg és bonyolítottuk le Veszprémben a Zöld Szervezetek Országos Találkozóját, melyen több száz zöld, civil szervezet vett részt.
 • 2005-ben Regionális civil összefogás keretében a Naplóban önálló rovatot indítottunk, valamint az MTVSZ-szel közösen több akciónapot szerveztünk a biotermékek népszerűsítése érdekében.
 • 2004 –ben népszavazás kezdeményezésével sikerült megmentettük a Séd Mozi melletti közkedvelt belvárosi parkot a beépítéstől.
 • 2003 – már közel 20 környezetvédelmi projektet koordináltunk és megrendeztük az I. ökovásárt, ahol környékbeli biotermelők árulták a portékáikat. Az ökovásárt egyre több résztvevővel (most már kb. 5000 en látogatnak ki évente) évente megszervezzük szeptember utolsó szombatján.
 • 2002 – ben folytatódott a sikeres faültetési pprojekt, több száz önkéntes bevonásával 180 fát ültettünk el a Veszprémet Szentkirályszabadjával összekötő kerékpárút mentén. Ebben az éveben csatlakoztunk az MTVSz-hez és lettünk a KÖTHÁLÓ csapat tagja. Azóta napi rendszereséggel állunk a lakosság rendelkezésére, ha környezetvédelemmel kapcsolatos kérdéseikre keresnek választ.
 • 2001 tavaszától az ismeretterjesztés mellett elindult a lakosság aktív bevonása, ekkor volt az első faültetési akció. Biogazda képzés is indult valamint Zöld Napokat szerveztünk a Veszprémi Egyetemen. 
 • 2000-ben indult az első projekt, egy környezetvédelmi vetélkedő gyerekeknek Ablak a Földre címmel, melyen már az első évben több száz lelkes gyermek vett részt.
 • 1997-ben alakultunk, lelkes egyetemisták, akik elhatározták, hogy környezetvédelmi lakossági, figyelemfelhívó akciónapokat szerveznek Veszprémben és környékén, felhívják a lakosság figyelmét a környezetvédelem égető kérdéseire.