Hasznos praktikák

Nyomtatóbarát változat

Hogyan űzzük el a hangyákat?

Többen megfordultak irodánkban azzal a kérdéssel, hogy lakásukba, kertjükbe tábort vertek a hangyák, de nem szeretnék őket elpusztítani, hanem inkább „állatbarát” megoldással életüket kényelmetlenné téve távozásra kényszeríteni.

No, de hogyan is törjünk borsot az orruk alá?

• 1. tipp: Fokhagyma a népi „antibiotikum”: helyezzük olyan helyekre, ahol bejöhetnek, vagy éppen közlekedhetnek a hangyák. Pl. terasz ajtó 2 oldalára egy-egy gerezdet, vagy az éléskamrába a polcok alá a földre néhány gerezdet.

• 2. tipp: Levendula: ezt ültethetjük a kertbe olyan növények közelébe, ahol pl. a hangyák tenyésztik a levéltetveket, vagy ugyanúgy is használhatjuk, mint a fokhagymát.

• 3. tipp: Csalán, üröm, erdei pajzsika, zsálya, varádics, izsóp vagy majoranna áztatólevét vagy erjesztett levét kell a talajra permetezni! 10 liter vízbe 0,5-1 kg szárítmányt kell áztatni! A csalán vizes kivonatát úgy is el lehet készíteni, ha 25 liter esővízbe fél kg csalánt teszünk. Legfeljebb három napig kell áztatni, ezután permetezendő a talajra. A levendulatövek maguk is riasztják a hangyákat.

• 4. tipp: Permetezz csípős cseresznyepaprika-porból vagy áztatólevéből készített vizes-szappanos keverékkel!

• 5. tipp: Csak elszántaknak!:): Ha a hangyainvázió elviselhetetlen, a fészket forró vízzel lehet kiönteni!

 

Apró ötletek a melegre

Néhány egyszerű és jó tanácsot adunk, amivel benntarthatjuk a meleget otthonunkban:

 • A fapadló, a parketta, a szőnyeg hő- és zajszigetelő.
 • Az ajtók alja ragasztós szivaccsal vagy gumidarabbal, a postanyílás kívülről felhajtható filc- vagy gumilappal zárható.
 • A huzatos ajtó elé helyezett kígyópárna tökéletes védekezés a hideg ellen.
 • A függöny és redőny sok hőt tart vissza. Ahol nincs függöny, ott télen nagy a hőveszteség.
 • A függönyök, a kárpitok vastagok legyenek, mert így több meleget tartanak vissza.
 • A függöny akkor látja el feladatát, ha befedi az ablakot, sőt, még túl is nyúlik rajta. Amennyiben lehetséges, padlótól mennyezetig érjen. Szeles napokon, télen éjszakára húzd össze!
 • Ha a fűtőtest közvetlenül az ablak alatt van, azt a függöny már ne érje el. Az ablakpárkány lógjon a fűtőtest fölé, a függöny pedig e toldalék felett végződjön.

 

Egy pulóver fel, két fok le!

 • A szoba átlagos hőmérsékletének 2 fokos csökkentése 10 százalékos energiamegtakarítást jelent! A hálóban 15 Celsius-fok, a lakószobában 18-20 Celsius-fok már elegendő. Így a hálóban például 9-10 százalékos lesz a megtakarítás. Hűvös szobában egészségesebb aludni, mint melegben. Hollandiában például általános szokás, hogy lefekvés előtt egy órával kikapcsolják a fűtést a hálószobákban.
 • A központi fűtés termosztátját abba a szobába szereld, amelyet a leggyakrabban használsz. Ha a műszer huzatos helyre vagy hideg felületre kerül, a kazán túlfűti; ha melegített helyre, akkor alulfűti a házat. A lakástermosztát mellett minden radiátorra szereltess hőfokszabályozó szelepet, és szabályoztasd be az egész fűtési rendszert.
 • Jó hőtárolású falszerkezeteknél nappalra kikapcsolható a fűtés 4-6 órán át ez még nem okoz komoly lehűlést, és 12-15 százalékos megtakarítást jelent, ha éjszakára a konvektort 2 fokkal lejjebb állítod, éjszakánként 0,72 köbméter gázt takarítasz meg.
 • A központi fűtés fűtőtestei mögé tégy alufóliát vagy hővisszaverő lapot. Ez hatékonyabbá teszi a fűtést.

Most már jöhet a zimankó!

 

Környezet- és emberbarát légfrissítő receptje

Végy egy kiürült pumpás dezodor flakont. Alaposan öblítsd ki, majd 1 ujjnyi magasságban töltsd fel tiszta, gyógyszertárban vásárolt alkohollal. Csepegtess bele 15-20 csepp illóolajat, akár többféle illatot is.

Mi már kipróbáltuk a citromos-grépfruitos vegyes változatot és a fahájas illatosításút. (Inkább az előbbit ajánljuk…)

Jól rázd össze!!! Majd töltsd fel vízzel. Már kész is! Csinálj belőle a rokonoknak is.

Kérjük, ha kipróbálod, írd meg, milyen illatút gyártottál és mi a tapasztalatod! Leveled küld a csalan [at] csalan [dot] hu címre.

 

A sütő tisztításának egy zöldebb módja

Nem ajánlatos erős vegyszereket (súrolószereket, fertőtlenítőt) használni ott, ahol ételeinket elkészítjük. Igaz csillogó lesz a mosogató, a tűzhely, de ezek a szerek ártanak nekünk, a szemünknek, bőrünknek, kikezdik a lefolyókat, erősen szennyezik a környezetünket.

Az asztallapot, a konyhai munkafelületet, a tűzhelyet szódabikarbónás vízzel mossuk le. Forró szódabikarbónás vízzel a hűtőszekrény is kiválóan tisztítható. Ha az egyik polcon nyitott szódabikarbónás zacskót tartunk, szagtalaníthatjuk a hűtőszekrényünket.

Sokkal hatékonyabb a sütés, ha sütőnk belseje tiszta, hiszen nem szigeteli el a meleget a lerakódott szennyeződés. Ennek érdekében keverjünk szódabikarbónából és vízből krémes állagú pasztát, majd ezzel kenjük be a forró sütőt. Miután a massza rászáradt a kihűlt sütő oldalára, forró vízzel és dörzsivel jó alaposan dörzsöljük le a sütő falát. Ajánlatos kesztyűben, mindenre elszántan dolgozni. Megéri az energia befektetés. Keveset ártunk ezzel az anyaggal és módszerrel a környezetünknek, jobban sikerülnek konyhai terveink, ráadásul még izmosabbak is leszünk. Jó munkát!

 

Kedvencem az ecet - A szakkönyvek szerint kiváló vízkőoldó és öblítőszer

Kipróbáltam a következőket és nagyon elégedett lettem az eredményekkel: 2 liter 20 %-os ecetet öntöttem a mosógépbe, majd elindítottam egy 60 C fokos mosóprogramot, de csak addig ment a program, amíg a gép vizet szívott magába. Aztán kikapcsoltam, és 1 éjszakára benne hagytam az ecetes vizet. Másnap végig ment a mosóprogram ruhák nélkül. A vízkő szépen leoldódott a mosódobról. (Azt mondják, ennek a fényességén vagy mattságán lehet mérni, hogy milyen állapotban van a mosógép.)

Az ecet öblítőszerként is igen jól bevált.: egy csésze, vízzel higított (1:2) ecetet szoktam önteni az automata mosógép öblítő tartályába. Az ecettel öblített ruhák puhák és élénk színűek maradnak.(„A bolti öblítők hatóanyagai bevonatot képeznek a szövetek szálain, ettől a ruha puha és illatos lesz, azonban ennek az az ára, hogy jelentősen (20 %-kal) csökken a textília nedvességfelvevő képessége. Ezért tapasztalhatjuk, hogy a régóta használt, bolti öblítővel öblített törölközők, fehérneműk egy idő után olyan kemények lesznek, hogy már nem szívesen használjuk őket. Így a vegyszeres öblítés többet árt, mint használ.” -részlet a ZÖLD NAGYOKOS c. könyvből).

 

Környezetbarát háztartás

Úgy tapasztalom, sokan ügyelünk arra, hogy minél kevesebb olyan ételt együnk, amelyek tartósítószert, adalékanyagokat tartalmaznak. Ez nagyon jó, de sajnos sokszor elfeledkezünk arról, hogy a környezetünket, háztartásunkat is hasonló szelíd bánásmódban részesítsük.

Egy kis odafigyeléssel csökkenthetjük a természet vegyi anyagokkal való terhelését. A mosóporok egy része allergiát okozhat érzékeny bőrű embereknél. A felmérések szerint mégis a szükségesnél többet használunk belőlük. A mosogatószerek és vízkőoldók algatápláló foszfátokat tartalmaznak, ezzel súlyosan károsítják a természetes vizek élővilágát.

Sokkal kevesebb mosószer lenne szükséges például, ha a mosóporadag 1/3-át, vagy akár felét mosószódával helyettesítenénk. Ez, a nagyanyáink által is jól ismert „mosószer” vízlágyító hatású, tisztít, nem veszi ki a textília színét, jól oldja a zsírt, és általános tisztítószerként, mosogatószerként is használható. Ajánlott mosási hőfok: 40, 60 Celsius fok. Környezetbarát, mert olyan körfolyamatokban állítják elő, amelynek nincs káros mellékterméke. (Túl nagy mennyiségben a talaj szikesedését okozhatja, ezért olyan helyeken, ahol nincs csatornázás, használata nem ajánlott.)

A konyhát és a fürdőszobát környezetbarát anyagokkal is tisztán lehet tartani.

 • A szódabikarbóna a mosószódánál enyhébb lúgos hatású szer, jó nedvszívó és szagtalanító. Általános tisztításra, különösen a sütő rendbe tételére alkalmas. A hűtőszekrény szagtalanítására már régóta használják. Vegyipari folyamatok melléktermékeként keletkezik, környezetre ártalmatlan. Patikákban 10 dkg-os kiszerelésben kapható. Irányár: 100 Ft
 • Az ecetsav közepesen erős sav. Fertőtlenítő-, lemosó- és vízkőoldó szer. A szintetikusan előállított 20 %-os ecetet felére-harmadára hígítva használjuk. Az utolsó öblítővízbe keverve lágyítja a mosott ruhát és élénkíti a színeit.
 • A citromsav gyenge természetes sav. Vizes oldata enyhén fehérítő hatású, a fémek tisztítására különösen alkalmas, eltávolítja a vízkövet. Irányár: 5 dkg/35 Ft Az igazi citrom leve háztartási szerekhez adható finom illata és folteltávolító hatása miatt.