Tervezd meg Te is a kerted!

Nyomtatóbarát változat

A kert megtervezése talán a sikeres kert egyik legfontosabb eleme. Segítségével pontosan fel tudjuk mérni lehetőségeinket,  meg tudjuk határozni a rendelkezésre álló terület adottságait, és ezáltal a vetési terv alapjait megteremtjük.

Hogyan kezdjek hozzá?

Keressünk egy kockás lapot, esetleg miliméter papírt, vonalzót, ceruzát és persze mérőszalagot. Mérjük le a kert kialakítására rendelkezésre álló terület méreteit, miközben rögíztsük az adatokat egy skiccelt ábrán a helyszínen. A vázlatba rögzítsük az évelő növények elhelyezkedését, fákat, bokrokat, tereptárgyakat méreteik megadásával.

Ezt követően jön a meleg szobában való rajzkészítés. Ehhez elsőként a méretarányt határozzuk meg, azaz, hogy egy négyzet ("kocka") éle a valóságban milyen hosszú. Ezen arányszám segítségével már könnyen el tudjuk készíteni a terület méretarányos rajzát.

Ezen rajzon jelöljük be a megmaradó tárgyakat (pl. komposztkeret, kerti csap) illetve az állandó bokrokat, gyümölcsfákat vagy pihenőhelyünket.

Ágyások helyének kijelölése

Ezután kezdődhet az ágyások helyének kijelölése. Érdemes a veteményes parcellákat úgy kialakítani, hogy a későbbiekben vetésforgóban tudjanak működni, azaz 4 vagy 8 egyforma méretű ágyásunk legyen. A parcella szélességénél vegyük figyelembe, hogy két oldalról művelhető legyen a terület. A javasolt ágyásszélesség 120 cm. Így nem kell rálépnünk az ágyásra, és taposásunkkal nem tömörítjük a veteményest.  A parcellák alakja tetszőleges lehet, a szabályostól fantáziadús szigetes  megoldásokig.

A virágokról se feledkezzünk meg

Virágot a veteményes közé? Igen! Számtalan virágnak kifejezetten kedvező hatása van haszonnövényeinkre, így elűzi annak kártevőit, virágával odavonzza a beporzást segítő rovarokat, és ráadásul szép látványt nyújt a megfáradt kertészkedőnek.

A virágoknak akár külön ágyást is tervezhetünk, de az egyes ágyásokba közvetlenül a haszonnövény mellé is ültethető. Hogy melyik növény mellé milyen társnövényt vagy virágot ültessünk, arról a későbbiekben lesz szó.

Kérdéseidet, élményeidet, tapasztalataidat oszd meg velünk facebook oldalunkon.