Zöld homlokzat

Nyomtatóbarát változat

A zöldfelületek jelentőségét mára már nem kérdőjelezi meg senki, mégis keveseknek jut még eszükbe, hogy a faültetés, kertészkedés mellett épületek zöldítésével is növelhetjük a zöldfelületek nagyságát. Ennek egyik módja lehet a zöldtetők kialakítása, ugyanakkor méltatlanul ritkán jut eszünkbe épületeink növényekkel való befuttatása. A zöld homlokzatok ökológiai kedvező adottságuk mellett szigetelő hatásuknak köszönhetően is jelentős szerepet játszanak otthonaink melegének megőrzésében, miközben párásítják, pormentesítik és egyben oxigénnel dúsítják a levegőt.

 

Miért is érdemes a házunkat befuttatni? A növények védik, szárazon tartják a falat, számottevő hőszigeteléssel bírnak, nyáron csökkentik a benti hőséget, hűsítik környezetüket. Bővebben…

 

A tévhitek bennünk élnek a zöld homlokzatokkal kapcsolatban. Féltjük a vakolat állapotát, vizesedéstől és sok rovartól tartunk, illetve ablakainkat védenénk a növényektől. Félelmeink azonban a zöld homlokzatok megfelelő kialakításával alaptalanok. Miért is?

 

Hogyan alakítsuk ki saját zöld homlokzatunkat?

Milyen kellékek lehetnek szükségesek?

Milyen növényt válasszunk? 

 

A projekt támogatói:

Támogatta Izland, Lichtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.