Életet ad a helyi

Nyomtatóbarát változat
.
Életet ad a helyi
.

Érezted már, hogy milyen…

avarban hemperegni

friss zöldségbe harapni

tóban fürdeni

tisztáson falatozni

megsimogatni egy állatot

vagy katicát reptetni?

Vannak dolgok, amit érdemes újra és újra átélned! Fedezd fel a helyi csodákat, melyek könnyen elérhetőek Számodra is, és feledhetetlen élményt nyújtanak! Menj el, próbáld ki, szerezz tapasztalatot, és nem csak egy boldog tudattal leszel gazdagabb!

Fedezd fel a Balaton-felvidék adta kincseket!

Ülj biciklire, kerekezz el Tihanyba, ahol az őslevendulást és a tájjelegű házakat megtekintve átérezheted a félszigeti hagyományok hangulatát, felmérheted a Levendula Házban a térségben működő vulkánok erejét, vásárolhatsz helyben megtermelt levendulát akár molyok távoltartására, vagy akár illatosításra. A félszigeten barangolva  próbáld ki a tihanyi visszhangot is!

Húzd fel a bakancsod, és vágj neki a Balatoni-felvidéki Kék Túrának vagy akár más túraútvonalnak! Közben ne felejtsd el megkóstolni  a környező pincék borát, mely ajándéknak is kitűnők. Vásárlásoddal a helyi gazdákat támogatod, és megkíméled környezeted a szállításból adódó szennyezéstől.

Az őshonos magyar háziállatfajtákat simogatva a Salföldi Természetvédelmi Majorban megtervezheted, hogy merre is menj egy ló vagy póniló hátán, esetleg a lovaskocsikázással is körbejárhatod a környékbeli portákat. Közben megéhezvén helyi termékeket vásárolhatsz, kóstolhatsz, úgy mint bivaly- és szürkemarha szalámi. Ez aztán a kulináris élmény!

Helyi gyümölcsöket kóstolhatsz, szedhetsz magad is saját részre, akár befőzésre! Keress nagyobb gyümölcsösöket (pl. Veszprém környékén Meggyespusztánál a meggyest, a barackost vagy a szilvást), ahol helyben beszerezheted a télre eltenni valót. Ehhez már csak a vegyszermentes befőzési tippek kellenek, amit megtalálsz a Egyesületünk honlapján a recepttárban.

Konyhád élelmiszer-készleteinek feltöltéséhez keresd meg a helyi termelői piacokat, melyek megbízható, egészséges és egyben finom termékeket kínálnak Számodra! Az itt történő vásárlásoddal a helyi gazdákat támogatod, és biztos lehetsz benne, hogy ők hosszú távon is garantált minőséget fognak biztosítani családod étkezéseihez.

Balaton-felvidék nagyhírű forrásvizeinek messze földről csodájára járnak. Kóstold meg a füredi savanyúvízként ismert ásványvizet. Gyógyhatása miatt érdemes akár kannákat tölteni meg vele, hogy tovább élvezhesd a helyi értékek ezen csodáját.

És ez csak pár ötlet a rengeteg jobbnál jobb lehetőség közül, amellyel Te is élhetsz a Balaton-felvidék kincsestárában. Amennyiben ezen lehetőségeket választod pihenésként, vagy ételeid, italaid, ajándékaid átgondolásakor, sokat tehetsz ezen értékek megőrzéséért, és mindeközben  fenntarthatóbb életmódot folytatsz.

Gyerünk hát, keresd fel, nézd meg, kóstold meg, fedezd fel és válaszd a helyit. Ezzel már sokat tettél a Balaton-felvidék értékeinek megőrzéséért!

Járj nyitott szemmel a Balaton-felvidéken!