Helyi Termelői Piac már Veszprémben is

Nyomtatóbarát változat
.
Helyi Termelői Piac már Veszprémben is
.

 

Csalán - Historia Helyi Termelői Piac nyílik Veszprémben, mely minden pénteken 16 órától várja az egészséges és egyben környezettudatos élelmiszerek iránt érdeklődők körét a Historia Kertbe. A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület és a Historia Kert együttműködésével induló piacon a fogyasztók a helyi, környékbeli termelőktől, gazdáktól tudnak közvetlenül vásárolni.  Ez az alternatív vásárlási forma számtalan előnye mellett nem titkoltan hívja fel arra is a figyelmet, hogy fontos a termelő és fogyasztó közötti bizalom, mely az egészséges, megbízható élelmiszer helyi fogyasztásának záloga.

Már a Veszprémi Ökovásárok sora és sikere is igazolta az igényt a helyi, megbízható és egészséges élelmiszerek iránt, mely igény immár heti rendszerességgel kielégíthetővé válik a tudatos fogyasztók részéről. A május 24-én induló Csalán-Historia Helyi Termelői Piac a gazdáknak és jó minőségű termékeiknek kíván előnyt biztosítani, lerövidítve ezáltal a sokszor indokolatlanul hosszú kereskedői láncot, és teret adva a termelő-fogyasztó közvetlen kapcsolat kialakulásának. A péntek délutánonként 16-19 óra között üzemelő piac már nyitva tartásában is figyelembe veszi a vásárlói igényeket, hiszen a pénteki munka után könnyen megoldható a hétvégi bevásárlás, melyet egy csodálatosan festői környezetben, a Historia Kertben tudják a családok több kellemes közösségi esemény kíséretében megvalósítani.

„Már a Historia Kert kialakításakor is az járt a tulajdonosok fejében, hogy az minél több közösségi eseménynek teret tudjon adni, hiszen a festői környezet, a tágas és valóban kert hangulatot árasztó terület mindannyiunk számára felüdülést jelenthet itt a Séd partján. Szeretnénk, hogy a Historia Kert a lehető legtöbb alkalommal, élettel teljen meg, melyhez ideális esemény a hetenként több száz, esetleg ezer látogatót vonzó piac. A szervezésben szorosan együttműködünk a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesülettel, akik már 10 éves tapasztalattal rendelkeznek a vásárszervezésben, így széles körben tudják mozgósítani mind az árusokat, mind a leendő vásárlókat, fogyasztókat is.” – nyilatkozta Gere Henriette, a Historia Malomkert értékesítési és marketingvezetője.

A termelői piacok reneszánszukat élik, egyre-másra szaporodnak, nyílnak meg országszerte, mely jól mutatja az igényt ezen közvetlen értékesítési formára.

„A termelői piacok előnye, létjogosultsága abban rejlik, hogy velük mindenki jól jár: a fogyasztók megbízható, egészséges élelmiszerhez jutnak, a termelők közvetlenül a fogyasztóknak maguk tudják értékesíteni termékeiket, így a „kereskedelmi haszon” is náluk marad, mindeközben mindannyian fellélegezhetünk, mert a szállítás okozta környezetterhelés is minimális mértékűre csökken. A piacokon elköltött pénz így a helyi gazdaságot erősíti, és a helyiek egészségéhez járul hozzá.” – nyilatkozta Szalay Tímea, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke.

A Csalán – Historia Helyi Termelői Piacon is elsősorban azok a szezonális termékek jelennek meg, melyek éppen az adott időszakban Veszprém megyében teremnek. Viszont a tudatos fogyasztó tudja, hogyan tehet a család asztalára mindig egészséges, vitaminban és tápanyagokban gazdag ételt. A piac kínálata így a kezdetén is már sokrétűnek ígérkezik, melyből bizony gazdagon megteríthető az asztal: a palántáktól a füstölt húsokig, kenyér, tejtermékek, sajtok, gyümölcskészítmények, salátának valók, méz, olajak, ecetek…röviden: minden, ami egy bevásárláskor a listánkra kerülhet.