Mert vásárolni tudni kell...

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
Fogyasztóvédelmi zárórendezvény
Fotós: 
Csalán fotó
A zárórendezvény
.

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület „Mert mindenki fogyasztó” – című fogyasztóvédelmi tájékoztató kampányának zárórendezvényén elhangzottak szerint az eltelt 15 hónap alatt több ezer fogyasztó vált tudatosabbá többek között az elkészült szakmai kiadványoknak, a 22 lakossági tájékoztató rendezvényeknek, az elkészült 3 reklámfilmnek, az 5 részes televíziós sorozatnak és az akkreditált képzésnek köszönhetően. A programban több, mint 320 diák hallhatott számára hasznos információt tanórák keretében, és közel 50 civil szervezet bővítette fogyasztóvédelmi ismereteit.

A program címe és szlogenje egyaránt azt sugallja, hogy a fogyasztóvédelem, még ha kimondatlanul is, mindennapjaink része, mindannyiunk ügye. Fogyasztók vagyunk amikor a boltban, piacon vásárolunk, amikor a közüzemi és a pénzügyi szolgáltatókkal kerülünk valamilyen kapcsolatba, vagy amikor az interneten keresztül rendelünk.

 

„ Az Európai Uniós csatlakozás után a fogyasztóvédelem hangsúlyai is változnak. Az EU feltételezi a tudatos, tájékozott, jogait ismerő és érvényesíteni képes fogyasztót, aki társadalmi szervezeteken keresztül éri el, hogy a hátrányos helyzetű csoportok se váljanak a „ bolti trükkök” áldozatává” – mondta el Kiss Renáta, a Csalán Egyesület programvezetője.

 

A célok érdekében a szakmai együttműködéseket erősítette a szakmai konzultációs fórumok sora, ahová a fogyasztóvédelmi hatóságok, békéltető testületek tagjai, a jegyzők és a civil szervezetek képviselői kaptak meghívást.  „ A négy alkalom mindegyike egy-egy téma köré csoportosult, ahol jeles előadók szóltak a fogyasztóvédelmi politika főbb irányairól, az élelmiszerbiztonság kérdéseiről, a pénzügyi szolgáltatásokkal és a fogyasztói csoportokkal kapcsolatos tapasztalatokról. A Csalán Egyesület minden alkalommal nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az országos kitekintésen túl a helyi példák, adatok, témák is helyet kapjanak” – tette hozzá a programvezető.

 

„ A program során egyre többen ismerték meg és használták fogyasztóvédelmi tanácsadó szolgáltatásunkat. A 15 hónap alatt összesen 171 esetben kértek tőlük fogyasztóvédelmi segítséget, ebből a legtöbb az elektronikus tanácsadás volt, 152 eset.” – mondta el Dr. Németh Sándor ügyvéd, a Csalán Egyesület tanácsadója. Majd hozzátette – „a tanácsadás nem korlátozódott csupán arra, hogy vártuk a kérdéseket. Lakossági akciónapok keretében elmentünk a megye településeire, ahol fesztiválok, rendezvények, falunapok alkalmában adtunk át kiadványokat, információkat és tanácsokat olyan helyeken, ahová ez a tudás csak nagyon nehezen ér el. Eljutottunk például Németbányára, Dobára, Gecsére, Nagygyimótra, Nagyalásonyba, Halimbára, és jártunk a Művészetek Völgyében, Vigánpetenden is”.

 

Megtudtuk azt is, hogy a program fontos részét képezte a fogyasztók oktatása, ez a program keretében két szinten is megvalósult. Tananyagot készült a középiskolások számára, amelyet 11 jelentkező osztályban szakértő előadók próbáltak ki, több mint 320 fiatalt és tanáraikat elérve. Ezen kívül egy akkreditált felnőttképzési program keretében 20 órában fogyasztói alapismeretekről  tanulhattak a jelentkezők, akik többsége sikeres záróvizsga után erről tanúsítványt is kapott.

 

„ A program egésze nagyon sikeres, az elkészült 4 féle kiadvány, a 3 rövid reklámfilm, a TV-s beszélgetős műsor, vagy akár a tananyag a zálogai annak, hogy az eredmények fennmaradnak. A visszajelzések alapján nagyon nagy szükség van ilyen jellegű ismeretátadásra,  az igény tehát adott, és ezért azt tervezzük, hogy lehetőségeinkhez mérten  folytatjuk fogyasztóvédelmi tevékenységünket.” – mondta el végezetül Kiss Renáta.

 

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület fogyasztóvédelmi programja a TAMOP 5.5.6-08/2-2008 konstrukció keretében valósult meg.

 

További információ: Kiss Renáta, renata [at] csalan [dot] hu, 88/578-390, 06/30/701 46 22