….mert vásárolni tudni kell…… és ebben támogatnak fogyasztói jogaid

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
fogyasztóvédelem
Fotós: 
Csalán fotó
.

Tudja Ön, mit tehet, ha egy hónapos cipőjének talpa levált, és a bolt nem veszi vissza azt? Kihez fordulhat segítségért, ha hitelre vásárolt terméke hibás már közvetlenül a vásárláskor?

Gondolt arra, hogy a csomagoláson található jelek Önnek szóló üzenetek? Esetleg eltévedt az E számok erdejében?

Mindannyiunk érdeke, hogy a fenti kérdéseket hallván ne jöjjünk zavarba. Hogy pontosan tudjuk, mikor, hol és milyen jogaink vannak. Hogy világos vásárlási feltételek között tudatosan tudjuk kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb terméket. Ha valami probléma lép fel a vásárlás kapcsán, tiszta legyen az út a megoldás felé.

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület segít abban, hogy a fenti kérdésekre is választ kaphass.

Éljünk fogyasztóvédelmi jogainkkal!

A Csalán Egyesület fogyasztóvédelmi tanácsai karácsonyi roham esetére:

  • Nézzük meg, hol vásárolunk. Megbízható helyről nagyobb eséllyel szerzünk be jó minőségű terméket. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján (www.nfh.hu) megtalálható a mindenkori „veszélyes termékek” listája, amit vásárlás előtt érdemes átfutni.
  • Ha a terméken két ár van feltüntetve, akkor a vásárlónak joga van az alacsonyabb áron történő vásárláshoz. Ez akkor is érvényes, ha a vonalkód leolvasó más árat „lát”. Ekkor a vevőszolgálatnak vissza kell térítenie a különbözetet.
  • Jó ha tudjuk, hogy a hibátlan terméket a kereskedő sem visszavenni, sem kicserélni nem köteles. A jóindulatán, a belátásán múlik, hogy a „kaptam még egy ilyet” terméket vissza veszi-e.
  • Mindig legyen nálunk bizonylat a vásárlásról. A blokk, a nyugta, illetve adott esetben a jótállási jegy igazolja, hogy ott és akkor vettük a terméket, amivel problémánk van.
  • Ha a termék hibás, nem működik, szavatosság illetve jótállás érvényesíthető.
  • A szavatosság az akciós termékekre is vonatkozik (hacsak nem olyan hiba miatt reklamálunk, amit a vásárláskor közöltek velünk).
  • Ha panaszunkat a kereskedő nem orvosolja, beírhatunk a vásárlók könyvébe, illetve fogyasztóvédelmi tanácsadást kérhetünk, például a fogyasztovedelem [at] csalan [dot] hu e-mail címen a Csalán Egyesület jogi tanácsadójától. A Békéltető Testülethez is fordulhatunk, ha nem jutunk dűlőre az üzlettel a vásárolt termék minőségét, biztonságosságát illetően. A Békéltető Testület (88-429-008, postacím: 8200 Veszprém, Budapest u. 3., Pf. 220 ) bírósági procedúránál emberibb módon, a vásárló számára ingyenesen megoldást kínál a vitás helyzetre.

Fogyasztóvédelmi kérdéseivel a Csalán Egyesület jogi tanácsadójához is fordulhat a fogyasztovedelem [at] csalan [dot] hu e-mail címen, illetve előzetes telefonos bejelentkezést (88-443-450) és időpontegyeztetést követően a Csalán Egyesület (Veszprém, Rákóczi f. u.3.) irodájában személyesen is mód nyílik a tanácsadásra.