Nulla Hulladék az iskolákban

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
Nulla Hulladék az iskolákban
Fotós: 
Csalán fotó
.

A hulladékképződés csökkentésére tanítja a gyerekeket immár a veszprémi megyehatárt is átlépve a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület a Hulladék Munkaszövetség Nulla Hulladék programja keretében.

A Csalán Egyesület az új évet általános iskolákban kezdte, így máris három általános iskolában több száz gyerek ismerkedhetett meg a hulladékcsökkentés legfontosabb kérdéseivel. A gyerekek már tudják, hogyan komposztálható az almacsutka, vagy a lekaszált fű, milyen csomagolást válasszanak a boltban, és miről érdemes tájékozódni az élelmiszerek címkéjén. Megtanulták, melyik hulladék hasznosítható újra, mit jelentenek az élelmiszeradalékokat jelölő E-számok, és mi is lehet helyi termék.

Székesfehérváron, Nagyvázsonyban és Káptalanfán fogadták nagy érdeklődéssel a helyi gyerekek a Csalánosokat. Az interaktív foglalkozások játékos formában segítették a gyerekek mindennapi szokásainak formálását vásárlási, és hulladékkezelési területeken.

A négyórás foglalkozások egy, a megbeszéltekkel kapcsolatos feladatlap kitöltésével zárultak, melyből világosan látszódott, hogy a gyerekek szinte maradéktalanul magukba szívták az elhangzott új ismereteket. A Hulladék Munkaszövetség és a Csalán Egyesület jóvoltából az iskolákban hagyott információs anyagok, oktató csomagok, CD-k és egyéb kiadványok a biztosítékai annak, hogy ezek az ismeretek minél szélesebb körben terjedjenek.

„Mind a gyerekek, mind a pedagógusok pozitív, érdeklődő hozzáállása, illetve az elért eredmények is arra sarkallnak bennünket, hogy folytassuk a gyerekek környezeti nevelését a hulladék csökkentésére irányuló törekvésekben is. Fontos, hogy a gyerekek tudatosítsák, rajtuk is múlik természetes környezetünk további léte, alakulása – mondta Dr. Szalay Tímea a Csalán Egyesület elnöke.

„A közeljövőben további négy általános iskolát látogatunk meg, ahol szintén a hulladékcsökkentés kérdéseire keressük majd a választ a gyerekekkel. Ezzel azonban nem merül ki a kínálatunk. A környezeti nevelés illetve környezetünk kérdései iránt nagy az érdeklődés. Sok iskola jelezte, hogy pl. az éghajlatvédelem témakörében is szívesen látnának bennünket egy – egy iskolai foglalkozás megtartására. Igyekszünk erre az igényre is még az idei tanévben válaszolni.”– nyilatkozta Kiss Renáta projektvezető.

További információ:

Kiss Renáta – Csalán Egyesület, renata [at] csalan [dot] hu, 88/578-390

Kolontár Elvira - Hulladék Munkaszövetség, kolontar [dot] elvira [at] humusz [dot] hu, 20/20-73-955