Tizedik alkalommal kukorékolt az Öko-kas

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
Tizedik alkalommal kukorékolt az Öko-kas
Fotós: 
Ring Júlia
Tökös csaj
.

Humorral vegyített, ízes hangulatban zárult szombat este a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület jubileumi Ökovására, ahol tizedjére kélt el az Öko-kas, együtt játszott unokától nagyszülőig minden korosztály. Szólt a zene, táncosok ropták, versmondók fújták, zenészek húzták-vonták, s ahol zöldségeken, gyümölcsökön és egyéb nyalánkságokon túl gyönyörű kézműves portékák közül válogathatott a lelkes érdeklődő.

Az elmúlt tíz év alatt megközelítőleg 20.000 embert megmozgató és 10.000 önkéntes munkaórát (ami 5 évnyi munkát jelent) magáénak tudó rendezvény, az Ökovásár várta nyitott kapuival Veszprém és környékének lakosságát az Óváros téren. Volt is nagy forgatag, rétes és kürtőskalács illat lengte be a teret pirkadattól alkonyatig.

„Örülök, hogy Veszprém városába minden évben bekerülnek azok a megbízható élelmiszerek, termékek, amelyek erősítik a város lakóinak kapcsolatát a környező települések gazdáival, termelőivel úgy, hogy mindeközben a minőségi és helyi termékek, szolgáltatások érvényesülnek.

A rendezvény népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy minden évben több ezer látogató érkezik az Ökovásárba, és szerzi be a kamrába való javakat, közben bővíti ismereteit, kapcsolatrendszerét a környezettudatos és egészséges életmód jegyében.” – nyilatkozta a megnyitón Brányi Mária, a veszprémi Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke.

„Fontosnak tartom, hogy természetkímélő mezőgazdálkodásból származó termékeknek ad teret a vásár immáron tizedik alkalommal. A helyi természeti értékekre irányítja a figyelmet a rendezvény, mely reményeink szerint a helyi közösségek megerősödését segíti, és ezáltal a helyi fenntarthatóság egyik alapköveként szolgál.” – mondta el Dr. Balogh László, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója.

 „A tíz év alatt eljutottunk oda – 2003-tól néha évente két alkalommal is 

-, hogy biztosan tudunk számolni helyi- és bio termelők részvételével. Az élelmiszerkínálat egyre szélesebb, és ez öröm nem csak a szervezőknek, hanem – bízunk benne – a hozzánk látogatóknak is. Emellett az Ökovásár a közösségi élet erősítésének a színtervévé válik. Az idei vásárnak civil szervezetek is aktív részeseivé váltak – Lélek Élet Kör, Pangea Egyesület, Nők a Balatonért Egyesület, Jeruzsálemhegyi Baráti Kör, Váci Mihály Irodalmi Színpad – az ő önkéntes munkájukért nagyon hálásak vagyunk, nem beszélve helyi illetőségű művészeinkről: Kolti Helga színművésznőről, Szőke Andrásról és a Honvéd Bakony Táncegyüttes táncosairól. Oklevéllel köszöntük meg munkáját azon önkénteseinknek és kiállítóinknak is, akik elhivatottan, lelkesen és kitartóan álltak mellettünk mind a tíz Ökovásáron.” – mondta Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke.

Az elmúlt tíz év sikere bízunk benne, további kitartást és lelkesedést ad a szervezőknek a folytatára.

Találkozzunk jövőre is Ökovásárban!

További információ:

Szalay Tímea, timi [at] csalan [dot] hu, 88/578-390, 06/30/ 946 06 58