Az Országgyűlés határozatot hozott a klímatörvény érdekében

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
klímakampány
Fotós: 
Csalán fotó
.

A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa kezdeményezésére a hétfő esti órákban az Országgyűlés elfogadta az éghajlatvédelmi kerettörvény elkészítéséről szóló határozatot. Ezzel óriási lépés történt a klímatörvény megvalósulása felé, hiszen azonnal elindulhat a törvénytervezet tartalmi kidolgozása.

Felemelő pillanat, hogy a Magyar Természetvédők Szövetsége, benne a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület, mint Veszprém megyei megvalósító, egy nagy civil összefogás eredményeként meghozta a klímatörvény kezdeti sikerét. A Parlament a mostani döntésével elismerte a klímatörvény iránti társadalmi igényt és egyértelműen kiállt a folyamat mellett. -- értékelte a döntést Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

A határozat előkészítése Magyarországon ritkának számító konszenzussal történt: az Országgyűlés mindhárom, Gazdasági, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsága egyhangúan támogatta a határozati javaslatot. A határozat értelmében a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsa a kormánnyal és társadalmi szereplőkkel együttműködve elkezdi kidolgozni az éghajlatvédelmi jogszabály tervezetét, amely az egyeztetéseket követően 2010. február végéig kerül a Parlament elé.

A 324 igen és 1 nem szavazattal elfogadott határozat szerint az éghajlatvédelmi kerettörvénynek többek között tartalmaznia kell Magyarország üvegházhatású gáz kibocsátás-csökkentési céljait; egy szabályozási rendszer alapjait a fosszilis energia felhasználás ütemezett csökkentésére; a megújuló energiaforrások felhasználásának bővítését, illetve hatékonyabb energiatakarékossági és energiahatékonysági szabályozás kialakítását; továbbá hatékony közgazdasági ösztönzők létrehozását a szerkezetváltozáshoz szükséges lakossági, közösségi és gazdasági beruházásokhoz. A természetvédők üdvözölték a határozatot, mert az egybevág célkitűzéseikkel.

A klímatörvény kezdeményezés sikerének egyik kulcsa, hogy a Magyar Természetvédők Szövetsége és regionális partner szervezetei által 2008 ősze óta szervezett helyi akciók, fórumok és találkozók nyomán a klímatörvény ügye széles társadalmi támogatottságot ért el. A petíciót a Csalán Egyesületnek köszönhetően Veszprém megyében 10 országgyűlési képviselő és 25 civil szervezet és több ezer lakos támogatta a tegnapi napig. Az emberek párt-függetlenül állnak e pozitív, közérdekű ügy mellé, ez egy olyan ügy, ami összekovácsolhatja a társadalmat a válság idején is -- mondta Szalay Tímea, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke.

További információ:

Szalay Tímea, timi [at] csalan [dot] hu, 88/578-390

A klímatörvényt támogató országgyűlési képviselők valamit civil szervezetek listája, az MTVSZ klímatörvény koncepciója és egyéb letölthető anyagok: www.klimatorveny.hu