éghajlatváltozás kategória

Felhívás - Veszprémi közösségi akciók az éghajlatért

2021. április 21.
.
Felhívás - Veszprémi közösségi akciók az éghajlatért
.

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület „Helyénvaló helyi” projekt keretében hívja a veszprémi közösségeket, hogy a Környezetvédelmi világnap (június 5.) alkalmából szervezzenek helyi éghajlatvédelmi megmozdulásokat.

Egyszerűen passzívházat? Igen! - előadásunk már visszanézhető

2020. szeptember 18.
.
Egyszerűen passzívházat? Igen! - előadásunk már visszanézhető
.

Rezsnyák Péter: Egyszerűen passzívházat? Igen! - című, 2020. szeptember 17-én a Pannon Egyetemen megtartott előadása már on-line is elérhető.

Mérhető megtakarítások

2012. november 29.
.
Mérhető megtakarítások
.

Mindannyian szeretnénk takarékosabban élni, jó lenne, ha számláink ilyenkor, a fűtési szezonban sem nőnének az égig. Ezen törekvéseinket segíti a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület „Mérhető megtakarítások” projektje, amely novemberben indult el megyénkben. Éghajlat- és pénztárca barát megoldások népszerűsítésére, kipróbálására, felhasználására kerül sor és egy érdekes versenyre hívja a családokat az Egyesület, mely végén a legtakarékosabbak értékes nyereményekkel gazdagodhatnak.

Szigetelj velünk!

2012. április 3.
.
Szigetelj velünk!
.

Most, hogy megérkezett a finom meleg, itt az alkalom, hogy renováljátok a télen megfáradt, régi ablakkereteket. Behúzott a cug? A függönnyel együtt emelkedett a fűtésszámlád? Akkor ne hagyd, hogy a vérnyomásod is igazodjon ehhez, szigeteld le ablakaidat most!

Fogyasztásmérés

2012. február 15.
.
Fogyasztásmérés
.

Akár hiszed, akár nem, ha méred a fogyasztásod, kevesebb is elég lesz. Akár elektromos áramról, akár gázról, akár vízfogyasztásról is legyen szó. Már azzal, hogy havonta leolvasod az órát, és megállapítod, hogy alakult az elmúlt hónapban az óraállás, valamilyen csoda során máris csökken a következő időszakra eső fogyasztás. Racionális magyarázat nincs, de működik. Próbáld ki Te is!

Pincétől a padlásig

2011. december 15.
.
Élj zölden!
.

Akár kertes házban, akár tömblakásban, panelban, vagy műemlékvédelem alatt álló épületben élünk sokszor felmerül bennünk a kérdés: mit tehetnénk még, hogy életmódunk zöldebbé váljon?

Élj zölden! - Családi házban

2011. december 8.

Miként működik a passzív ház? Megtudhatod kisfilmünkből. Felmerülő kérdéseidre szakemberek válaszolnak. Élj zölden! Mi segítünk.

Élj zölden! - Társasházban

2011. december 8.

Társasházban is lehet egyedi fűtéssel meleget varázsolni, lehet komposztálni és ráadásul egy kis leleményességgel még zöld homlokzatot is kialakíthatsz magadnak. Ehhez nyújt segítséget az alábbi kisfilm. Élj zölden! Mi segítünk.

Fenyőfa akár több éven keresztül

2011. december 8.
.
konténeres fenyő
.

Magas legyen, vagy alacsony? Ezüst vagy luc? Tömött vagy inkább könnyed? Ezek a szempontok ismertek mindenki előtt, aki a fenyőfavásárlás feladatával szembesül. Tudatosak lehetünk azonban abban is, hogy konténeres fát válasszunk a kivágott helyett. Így ugyanis akár több évig is szolgálhat ünnepünk fényeként egy szép fa, mely később kertünk dísze is lehet.

Zöld ünnepeket!

2011. december 6.
.
kézműves karácsony
.

Karácsony közeledtével előtérbe kerül a vásárlás, a fogyasztás, a boltok is roskadásig megtelnek a portékákkal. Jó azonban, ha ebben a vásárlási lázban figyelünk a zöld gondolatokra is, melynek praktikáiról örömmel adunk tájékoztatást. Hogyan tudunk úgy ünnepelni, hogy az meghitt és egyben környezetbarát is? Lássunk néhány példát!