Fenyőfa akár több éven keresztül
Magas legyen, vagy alacsony? Ezüst vagy luc? Tömött vagy inkább könnyed? Ezek a szempontok ismertek mindenki előtt, aki a fenyőfavásárlás feladatával szembesül. Tudatosak lehetünk azonban abban is, hogy konténeres fát válasszunk a kivágott helyett. Így ugyanis akár több évig is szolgálhat ünnepünk fényeként egy szép fa, mely később kertünk dísze is lehet.
A Karácsony elengedhetetlen kelléke a fenyőfa. Ezt megszoktuk, mindannyiunk számára fontos, hogy szép zöld lombjával, illatával szobánkba hozza a meghittség pillanatait. A tél derekán így sok fenyőfa kerül az ünnepi pompából az utcára, majd jobb esetben komposztálják, elégetik őket. Pedig lehetne ünnepünk fénye akár többször is a Karácsony főszereplője! Konténeres, gyökeres fa választása esetén ugyanis kedvelt növényünk tavasszal ismét szépen fejlődhet, zöldítheti udvarunkat, kertünket.
A gyökeres fenyőfák gondozása azonban kulcskérdés. A szobában való díszítésig - ill. az ünnepek utáni "lebontást" követően - tartsuk fánkat szabadban (pl. erkélyen), vagy fűtetlen, hűvös helyiségben. Ünnepek idején törekedjünk arra, hogy a kályhától, vagy fűtőtesttől a lehető legtávolabb helyezkedjen el. Megfelelő nedvességtartalomra is szüksége van egy élő fának, így három naponta kevés vízzel (1.5-2 dl) érdemes meglocsolnunk, figyelve arra, hogy ne álljon vízben. Emellett biztosítsunk állandó nedves környezetet számára: permetezzük ágait, vagy párologtatóval növeljük a levegő nedvességtartalmát.
Vigyázzunk a fa épségére is, hiszen éppolyan törékeny, mind minden más élőlény! A tavasz közeledtével fontossá válik annak átültetése vagy a kiültetése.
Egy 1 méteres fa esetén legalább 60 X 60 X 60 cm-es ültető edény vagy gödör szükséges. A gödör aljába tegyünk komposztált marhatrágyát, humuszt vagy tőzeget, majd úgy helyezzük be a fát, hogy a gyökérnyak a felszínnel egy szintben legyen. Ültetést követően a fát alaposan meg kell öntözni és fenyőkéreggel, vagy lombbal érdemes takarni a talajt körülötte. Nagy nyári hőség esetén a rendszeres locsolás nagyban segítheti a fa túlélési esélyeit. Ezekre figyelve az Ön fenyőfája még sok esztendőn át élhet és lehet az ünnep éke.
1% - Köszönjük!
Köszönjük, hogy ránk gondoltál 1%-od felajánlásakor. Ez nekünk 134.000 Ft-ot jelentett 2020-ban, melyet éghajlatbarát megoldások átadására fordítottunk.
1% felajánlás
Adód 1%-ával hozzájárulhatsz egyik legnépszerűbb kiadványunk a
B, mint befőzés - ez csak természetes!
újra kiadásához!
Amint megjelenik, kérd tőlünk a Te példányodat!
A felajánlásodat ez úton is köszönjük!
Adószámunk: 18925238-1-19
Belépés
- Aktuális
- Tarts velünk!
- Helyit?
- Tőlük vásárolhatsz
- Bagyura Ferenc
- Biogold Natur Kft.
- Boroszlán Kertészet
- Bésán János
- Böjte Tiborné
- Csíki Zsolt
- Frank János
- Frecot Emese
- Gusztos Sándor
- Heinbach Szilvia
- Ivácson Attila
- Kovácsné Hajni
- Kun Lászlóné
- Lang Zsusska
- Legeza József
- Lukacsics Mónika - Pinky
- Molnár Mária Szoc.szöv.
- Rajhonáné Falvassy Dóra
- Somodi Edit
- Szabó Bálint
- Szent Kinga Éléstára
- Sárkány Zsuzsa
- Takács Ferenc
- Rákos Margit
- Volf Tibor
- Polgárné Erika
- Kéri Márta
- Recepttár
- Mitől helyi?
- Miért vegyek helyit?
- Vásároljunk közösségben!
- Tőlük vásárolhatsz
- Ötletek
- Zöld tippek
- Környezeti nevelés
- Biokerti tippek
- Tervezd meg Te is a kerted!
- Nevelj Te is palántát!
- Alakíts ki vetésforgót!
- Jó és rossz szomszédok
- Ágyások kialakítása
- Ásás helyett
- Vetési tippek
- Előveteményezhetsz
- A lemosó permetezésről
- Készíts komposztot!
- Hogyan ültesd a bogyósokat?
- A talajtakarásról
- Sárgalapot a kártevőknek!
- El a csigákkal!
- A kerti utakért
- Lyukas levelek ellen
- Védőnövények a veteményesben
- Gyűjtsd Te is az esővizet!
- Csalánlé készítése
- Védekezz fahamuval!
- Ritkítás, egyelés
- Vakondok a biokertben
- Puszpángveszély
- Levéltetvek
- Csalánról